Slovenija
31 ogledov

"Nadaljevanje brutalnih pritiskov vlade"

Danilo Grašič Dagmar Komar Marko Golob Nik Rovan
Predčasna razrešitev članov uprave AUKN. Golob: Argumenti so neresnični, napačni in namerno zavajajoči. Ministrstvo za finance očitke zavrača in Golobu očita populizem.

Član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Marko Golob je danes predstavil odgovor na predlog vlade za njegovo predčasno razrešitev, ki sta ji ga z drugim članom uprave Danilom Grašičem poslala včeraj.

"Brez izjeme zavračam vse za razrešitev navedene razloge, ker so neresnični, napačni, namerno zavajajoči in tendenciozni. Vsebujejo napačno pravno argumentacijo in posegajo v avtonomnost in neodvisnost AUKN v pristojnosti njene uprave oziroma posameznih članov uprave," je na novinarski konferenci poudaril Golob.

Dodal je, da je predlog za razrešitev nadaljevanje brutalnih pritiskov vlade proti posameznim članom AUKN, "ker so si drznili opozarjati in se odločno upreti nezakonitemu delovanju vlade in njenih ministrstev, kršenju sprejetih obveznosti iz članstva v OECD, ker so se ves čas svojega mandata zavzemali za uvajanje najboljših poslovnih praks (namesto političnega klientelizma), ker niso dopustili strokovnih improvizacij ter so dosledno uveljavljali odgovornosti do DZ in slovenskih državljanov."

"Ne drži, da je predlog za razrešitev politično motiviran," so se na Golobove besede odzvali na ministrstvu za finance in dodali, da z Grašičem nista spoštovala zakonov, da sta "nestrokovno in nevestno opravljala naloge s posredovanjem dokumentov z zaupno vsebino, ki so vsebovali tudi neutemeljene in neresnične navedbe", in da sta "kljub zavezujočim sklepom vlade oteževala uveljavljanje glasovalnih skupščinah družb". Dodali so še, da sta svojo funkcijo opravljala izrazito populistično.

Bivši kriminalci v bankah?

Golob je poudaril, da je vlada delovala tako, da je na primer AUKN sklepe vlade dobila šele uro po začetku skupščine NLB, predlog o zamenjavi vseh nadzornikov Darsa pa uro pred skupščino Darsa: "Vlada se sploh nima pravice vtikati v zamenjave nadzornikov, lahko govori le o potrjevanju." Poleg tega niso dobili osnovnih informacij o novih nadzornikih, niti datuma rojstva: "Kako naj vem, da ne gre za bivše kriminalce?" Vprašal se je, ali si v slovenskih bankah želimo politbiroje.

WC-papir pomembnejši od NLB

Pojasnil je, da je odprto pismo guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu poslal zaradi imenovanja nadzornikov v SID banki v državni lasti: "Zgodil se je državni udar. Nadzornike so zamenjali mimo skupščine. Tega po zakonu ne more narediti vlada, ampak le skupščina."

Pismo poslancem pa je poslal zaradi dokapitalizacije NLB oziroma po sestanku z ministrom za finance Janezom Šušteršičem, po katerem sta bila z Grašičem "zgrožena", ker se o usodi banke odloča brez analiz in ker želi vlada vse to početi mimo parlamenta. "Imamo situacijo, ko mora biti vsaka rola WC-papirja zavedena v proračunu, ko gre za milijardno premoženje države, pa se dela brez analiz." Pravi, da je enaka zgodba s holdingom. Dodal je še, da je bilo pred nastopom Janševe vlade bolj kot ne dogovorjeno, da bodo tuji investitorji prispevali tri četrtine kapitala za dokapitalizacijo NLB, kdo in kdaj naj bi to storil, pa ni povedal.

Glede pisem so na ministrstvu za finance dodali, da sta člana uprave AUKN z njimi vsiljevala svoje nazore in s tem kršila načelo strokovnosti: "Člana uprave sta svoja stališča oblikovala pavšalno, populistično in na podlagi ugibanj, s tem pa bi lahko nastala občutna gospodarska škoda."

Cesar je nag

Golob je svoj odgovor vladi končal z naslednjimi besedami: "Otrokom sem bral tudi pravljico Cesarjeva nova oblačila, ki daje globok vpogled v naravo politike. Cesar misleč, da je odet v sijajna oblačila, v resnici pa je nag, hodi med ljudmi in si nihče ne upa reči, da je nag, dokler ne pride otrok in reče 'cesar je nag'. Šele takrat se vsi ostali zbudijo. To je zaključek te današnje predstavitve. Cesar je nag."

Predsednica uprave AUKN Dagmar Komar je na vlado poslala odstopno izjavo. Vlada pa predlaga tudi razrešitev preostalih članov uprave.

Komentarjev 2
  • privat 07:03 19.julij 2012.

    posega v delo...ja zakaj vas ne zaprejo če je vaše delo pokradi in uniči?'

  • dragec 13:46 18.julij 2012.

    Agencije v RS, čaka vas enaka usoda kot AUKN. Pozdrav JJ