Slovenija
1000 ogledov

Nadomestna vinjeta: kupona nikar ne vrzite stran, račun lahko

Vinjeta Ž
Račun za letno vinjeto lahko vržete stran, za krajše pa ne. Nadomestno vinjeto lahko dobijo tudi tujci.

"Moj mož je hrvaški državljan in ima na Hrvaškem registriran avto ter novo letno slovensko vinjeto. Zdaj se mu je poškodovalo vetrobransko steklo, ker ima kasko, ga mora zamenjati na Hrvaškem. Ali lahko dobi nadomestno vinjeto," nas je vprašala bralka. 

"Pogoji za pridobitev nadomestne vinjete so za vse uporabnike slovenskih avtocest enaki, ne glede, iz katere države prosilci prihajajo," so pojasnili na Darsu. Obrazci so tako na voljo v angleškem, hrvaškem, madžarskem, italijanskem in nemškem jeziku. 

Nadomestno vinjeto lahko skladno s predpisi dobi vsak, ki zaradi poškodbe zamenja vetrobransko steklo ali del motornega kolesa, na katerega je bila nameščena. 

Kupona nikar ne vrzite stran, račun potreben le za mesečno in tedensko

Da vam Dars da nadomestno vinjeto, morate vlogi priložiti odstranjeno vinjeto. Če na njej ni vidna celotna serijska številka, je treba priložiti pripadajoči kupon. Ker kupona nima več, bo odstranjevanje vinjete posel za 110 evrov. Če bo šla dol tako, da bo vidna celotna serijska številka, bo lahko dobil povračilo, sicer pa ne. 

V primeru tedenske ali mesečne vinjete, mora biti razviden rok veljavnosti, sicer je treba priložiti še račun, opozarjajo na Darsu. 

Kdor nadomestno vinjeto zahteva zaradi menjave vetrobranskega stekla, mora vlogi priložiti račun, iz katerega je razvidno, na katerem vozilu je bilo steklo zamenjano in ime cestninskega zavezanca. 

Vinjeto lahko kupiš sam in dobiš povrnjen denar

Da mu ne bo treba za pot v Slovenijo kupiti tedenske ali mesečne vinjete, sta dve možnosti. Obrazec in dokazila lahko pošlje po pošti, še bolj pametno pa je, da kupi novo letno vinjeto in od Darsa zahteva povračilo vrednosti nadomestne vinjete. V tem primeru mora seveda priložiti tudi račun za novo vinjeto ter originalni kupon nove vinjete. 

Nadomestno vinjeto lahko dobi tudi, kdor vozilo ali steklo zamenja v garancijski dobi ali vozilo odda v razgradnjo, ne pa na primer nekdo, ki avtomobil proda, tudi če v tujino. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Harrison 07:30 11.februar 2016.

    In ko bo priložil kupon nove vinjete, kako bo urejal zadeve, če se mu zgodba ponovi. Ali mu jo Dars vrne nazaj ali ostane brez nje ?