Slovenija
23 ogledov

Nadškofija naj bi si kupila še nekaj časa

Mariborska nadškofija s svojim premoženjem ni najbolje upravljala. (Foto: Medias Žurnal24 main
Nadškofija Maribor je po večletni finančni agoniji dosegla dogovor z bankami o reprogramu 26-milijonskega dolga, piše Dnevnik.

Ob tem dodajajo, da se je v zameno za zastavo vseh svojih nepremičnin nadškofija vendarle izognila stečaju.

Predstavniki finančno obubožane mariborske nadškofijenaj bi bančnike prepričali o dolgoročnem reprogramiranju obveznosti, posojilno pogodbo pa naj bi sklenili z Banko Sparkasse, ki je sicer v avstrijski lasti in jo vodi nekdanji član uprave Nove kreditne banke Maribor (NKBM) Andrej Plos.

Šele 2020

Nadškofija naj bi se z bankirji dodgovorila, da bo šele leta 2020 poravnala za 26,2 milijona evrov obveznosti, za kar bo morala plačevati šestodstotno letno obrestno mero. Ali so v reprogram vključene tudi druge banke upnice, pa za zdaj ni jasno. Kot je znano, je nadškofija zadolžena pri najmanj štirih slovenskih bankah v tuji lasti, poleg banke Sparkasse še pri Raiffeisen, BKS Bank in Unicredit.
 
Do dogovora je prišlo le nekaj mesecev po ustoličenju novega ljubljanskega nadškofa Staneta Zoreta, zdaj ko naj bi bil dogovor z upniki sklenjen, pa tudi v Mariboru pričakujejo imenovanje novega vrhovnega cerkvenega poglavarja. Vse od odstopa takratnega nadškofa Marjana Turnška julija 2013 mariborsko nadškofijo kot apostolski administrator iz Celja vodi tamkajšnji škof Stanislav Lipovšek.
 
"Za začetek veljavnosti kakršnihkoli morebitnih dogovorov morajo biti izvedeni še nekateri koraki. Podrobnejših informacij v zvezi s tem zato še ne moremo posredovati, ker bi kršili dano zavezo k molčečnosti. Ko oziroma če bomo v dogovarjanju z upniki prišli do želene končne rešitve in veljavnih dogovorov, bomo javnost o tem takoj obvestili," pravi generalni vikar nadškofije Janez Lesnika.
 
Tudi v banki Sparkasse so glede morebitnega dogovora zelo redkobesedni. Pravijo le, da banka v skladu s pobudami in priporočili Banke Slovenije sodeluje v več primerih restrukturiranja, mariborska nadškofija pa je eden od primerov konstruktivnega sodelovanja pri skupnem restrukturiranju terjatev vseh vpletenih bank. 
Komentarjev 1
  • svizec 09:12 31.januar 2015.

    prodajo naj delnice v višini 1 milijarde € in poplačajo kar so dolžni...