Slovenija
676 ogledov

Nadzor nad uporabo mobitelov: Nekatere šole morajo uporabljati motilce signala

Učitelji Profimedias
"Že nekaj časa imamo v razredih, na hodnikih in v šolskih prostorih nalepke s prečrtanim mobitelom, ker je uporaba mobitelov prepovedana. Imamo pa predprostor, malo avlo, kjer učenci za nujne klice telefon lahko uporabijo," šolska pravila glede uporabe mobitelov pojasnjuje Mateja Urbančič Jelovšek, ravnateljica ljubljanske Osnovne šole Majde Vrhovnik.

Ker včasih navodila in pravila ne zaležejo, učenca, ki jih krši, po postopkovniku najprej opozorijo, nato mu telefon odvzamejo.

"Pravila so zelo jasno definirana. Starši so vedno takoj obveščeni, ko otroku telefon odvzamemo in o tem naredimo zapisnik. Zapisnik in naprava nato počakata v tajništvu šole, starši pa ju lahko prevzamejo," pravi Urbančič Jelovškova.

Drugačen pristop so ubrali na OŠ Griže. "Telefonov v šoli ne prepovedujemo, ne dovolimo pa njihove uporabe, razen če se učenci tako ne dogovorijo z učiteljem in jih uporabljajo pri pouku," pravi ravnateljica Marija Pavčnik in dodaja: "Kolegica, ki je računalničarka, je pri matematiki oziroma programiranju imela učne ure, pri katerih so mobilne naprave uporabljali. Da bi lahko učenci telefone uporabljali kar povprek, pa seveda ne gre. Meja, ko se brez dovoljenja začne objavljati posnetke ali se začnejo pojavljati podobni incidenti, se lahko hitro preseže."

grafiak šole | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 Na centru varne rabe interneta Safe.si so ta teden objavili analizo regulacije uporabe mobilnih telefonov v osnovnih šolah.

Strokovnjaki ugotavljajo, da imajo šole glede tega sicer dokaj jasna pravila, da pa učitelji niso dovolj usposobljeni za obravnavo različnih incidentov, ko se prek spleta ustrahuje, izsiljuje, žali, grozi … Prvi, ki se srečajo s temi težavami otrok, so namreč učitelji, šele nato težava roma do svetovalcev, psihologov, ravnatelja.

"Pogosti so primeri kraje identitete. To je značilno za Facebook, kjer se ustvari lažen profil in s predstavljanjem za nekoga drugega, pišejo grde stvari in tako škodujejo žrtvi. Velika težava je tudi razpošiljanje neprimernih fotografij, kjer si mladi prek različnih omrežij pošiljajo razgaljene ali povsem gole fotografije. Ko prejemnik to dobi, razpošlje naprej, taka slika se lahko znajde na internetu in težave so tu," pojasnjuje Marko Puschner s Safe.si.  

grafiak šole | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Imeli smo že primere, ko so se na Youtubu znašli posnetki učiteljev, tudi učencev, a razmere zaenkrat obvladujemo. Naša filozofija je, da jih učimo odgovornosti, da se prav obnašajo in ne povzročajo škode sebi in ostalim. Bolj kot prepoveduješ, bolj je za otroke zanimivo," razloži Pavčnikova.

So pa po njenih navedbah razmere v nekaterih šolah šle že tako daleč, da morajo uporabljati motilce signala.

Vedno bodo obstajali primeri kršitev pravil. Tudi na OŠ Griže telefon otroku zasežejo, če ga uporablja takrat, ko ga ne bi smel. "Sledi pogovor z vsemi akterji. Spodbuditi ga želimo k razmišljanju o tem zakaj tega ne sme početi. Treba jih je naučiti odgovornosti, zato jim damo v podpis izjavo, da so slike s telefona zbrisali in jih ne bodo objavljali," pojasnjuje ravnateljica.

"Na tem področju je treba delovati vzgojno, otroke navajamo, da se tega ne sme. Poglejte v avtomobile na ceste, saj ima vsak drug voznik telefon v avtu. Mi otroke vzgajamo, moramo biti dosledni. Pomislite, kaj bo v avtomobilih šele čez dvajset let," je ostra Urbančič Jelovškova.

Ukvarjati se je treba tudi s starši

Seveda se je treba o teh zadevah pogovarjati tudi s starši. Nekateri so dojemljivi, drugi so zaščitniški in si ne pustijo dopovedati, da imajo otroci težave, pravita ravnateljici. 

V Grižah denimo načrtujejo delavnico, kjer bodo lahko starši preskusili kako delujejo omrežja Omegle, Instagram in podobna, ki so pri mladih danes zelo priljubljena. "Starši so slepi v prepričanju, da so otroku preprečili stik z vrstniki, ker ga imajo doma v sobi. A tam lahko zelo enostavno komunicira," poudarja Pavčnikova.

Ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik pa dodaja, da imajo tudi primere, ko starši rečejo, da je otroku internet doma na voljo 24 ur na dan, nato pa sprašujejo zakaj jim v šoli to onemogočajo. "Doma je lahko dovoljeno marsikaj, toda v naši šoli je skoraj 500 otrok. Da lahko vsi sobivamo, se je pravil treba držati," je odločna.

Otroci tehnologijo obvladajo bolj kot odrasli

Tehnologija zelo hitro napreduje, ni je mogoče preprečiti in prepovedati, saj bodo otroci, ki te naprave danes obvladajo bolje kot odrasli, vedno našli kakšno luknjo, pravijo strokovnjaki.

V centru Safe.si beležijo več klicev, tako mladih kot starejših, ki so žrtve takšnega in drugačnega izsiljevanja ali nadlegovanja.

"Tudi primeri postajajo vse bolj zapleteni, vedno težje je pomagati, ker ne gre za enostavne zgodbe. To niso težave, ki bi trajale en teden. Pred kratkim se je na nas obrnil nekdo, ki ima težave že štiri leta. Gre pa za spletno zalezovanje, nadleguje ga nekdo iz tujine," pojasnjuje Puschner.  

Uslužbenci centra sicer uporabnikom interneta le svetujejo, kako se težav znebiti. Pri resnih primerih pa mora zadevo prevzame policija.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • AnzeSmolej 11:31 18.februar 2016.

    Telefone bi morali POVSEM prepovedati v protorih šole. V notranjost šole ga ne bi smeli prinesti! Ampak to pomeni seveda, da ga nihče ne sme imeti, ne učitelji in tudi ne hišnik. Red mora biti pa če tudi je slab.

  • Avatar olor
    olor 10:18 18.februar 2016.

    V šolah je vse preveč demokracije. Učitelj dandanes ni avtoriteta, ampak je učenec s podporo staršev. Zato menim, da je potrebno uvesti ne samo motilce ampak še kaj drugega. Včasih je bilo v šoli vsaj nekaj discipline, kaj pa sedaj?

  • Avatar Leon
    Leon 09:32 18.februar 2016.

    GSM zasvojenost ne sodi v šole in tudi v ostale ustanove ne ! Zakonodaja v Sloveniji je tudi pred TELE lobiji pokleknila enako kot pred vsemi ostalimi,ki jim prinašajo denarce na račune v tujih bankah.