Slovenija
25 ogledov

Nadzor v Lekarni Ljubljana pokazal več nepravilnosti

Lekarna Mirje Saša Despot
Lekarne Ljubljana so sledile dobičku, pod nazivom strokovno izobraževanje se je izvajalo tudi oglaševanje strokovni javnosti, bilančni podatki za zadnja leta niso pravilni. Vse to je pokazal upravni nadzor ministrstva za zdravje v javnem zavodu.

Ministrstvo za zdravje je izvedlo redni upravni nadzor v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, ki je pokazal, da ta "kot svoj osrednji cilj poslovanja zasleduje povečevanje prodaje blaga, zaslužka in dobička, med drugim tudi z zdravili brez recepta, posledično pa večanje prihodkov in dobička tudi iz naslova javne službe", so zapisali na ministrstvu.

S tem zavod ne sledi osnovnemu poslanstvu lekarniške dejavnosti, ki je oskrba prebivalstva z zdravili na recept in brez recepta ter magistralnimi zdravili, ne pa doseganje čim večjih dobičkov, dodajajo, zavod pa nagrajuje predvsem individualno uspešnost po sistemu "več prodaš, več dobiš".

Bilance niso pravilne

Nadzor je pokazal še, da so bilančni podatki iz letnih poročil za leta 2007, 2008, 2009 in 2010 neskladni s podrobnim pregledom vseh prihodkov. "Razlike med podatki iz poročil so tolikšne, da komisija ocenjuje, da podatki iz poročil o poslovanju Lekarna Ljubljana niso pravilni in ne odražajo dejanskega prometa niti z zdravili na recept in brez recepta niti z blagom, ki se uvršča v tržno dejavnost," pojasnjujejo.

Obvezno strokovno in neodvisno izobraževanje oziroma izpopolnjevanje strokovnih lekarniških delavcev se po ugotovitvah nadzornikov prav tako ni izvajalo v skladu s predpisi. Pod nazivom strokovnega izobraževanja se je izvajalo tudi oglaševanje strokovni javnosti.

Komisija ministrstva je s svojimi ugotovitvami seznanila Lekarniško zbornico Slovenije, urad za varstvo konkurence, Računsko sodišče RS, Komisijo za preprečevanje korupcije in ministrstvo za finance in predlagala tudi spremembe zakonodaje s področja lekarniške dejavnosti in zdravil.

V Lekarni Ljubljana zavračajo očitke

"V Lekarni Ljubljana smo s presenečenjem ugotovili, da so bile ugotovitve upravnega nadzora v javnem zavodu s strani Ministrstva za zdravje objavljene na spletni strani ministrstva in poslane medijem nekaj ur preden smo poročilo o opravljenem upravnem nadzoru prejeli na Lekarni Ljubljana. Zaradi tega in obširnosti poročila, ki smo ga prejeli danes ob 14.30 po kurirju, nam ni omogočeno, da bi na ugotovitve ministrstva že danes podrobneje odgovorili," so v sporočilu za javnost zapisali v Lekarni Ljubljana.

Ob tem so izrazili ogorčenje nad "neresničnimi in pavšalnimi, povsem izmišljenimi trditvami o tem, kako Lekarna Ljubljana prikazuje neresnične podatke o prihodkih iz izvajanja javne službe in iz tržnega dela dejavnosti, kako izobraževanja zaposlenih niso dovolj strokovna."

"Ministrstvo prav tako ponavlja, da je Lekarna Ljubljana z ustanovitvijo grosističnega podjetja kršila zakon o javnih financah, pa čeprav je bila ustanovitev LL Grosista zakonita.

Trditev, da Lekarna Ljubljana s povečevanjem prodaje in ustvarjanjem presežkov iz poslovanja - in Lekarna Ljubljana dejansko posluje najuspešneje v svoji zgodovini! - ogroža zdravje potrošnikov, pa je sploh vredna zapisa v zbirko absurdov."

Ob tem so še dodali, da bodo v prihodnjih dneh ugotovitve upravnega nadzora temeljito preučili in na njih podrobno odgovorili.

Komentarjev 3
  • Veteran 18:14 18.maj 2012.

    Sisrem konjskega mešetarja Jankovića.

  • KLOBO 16:02 18.maj 2012.

    In da bi dal Opankarju v roke pooblastila Premjeja, ta bi Slovenijo v pol leta uničil!! Pri njemu gre vse po domače. Tudi Lekarna LJ. je projekt Jankovićevega domačega poslovanja, zato pa toliko nezakonitosti in nepravilnosti!!

  • Lavdan 15:53 18.maj 2012.

    Šola dr. Jankovića. Tu si bodo nadzorniki polomili zobe, ker to ni to kar vidijo ampak čisto nekaj drugega in to vse po zakonu.