Slovenija
33 ogledov

"Kadrovanje v NLB je bila absolutna napaka"

NLB Boštjan Tacol
Kadrovanje v NLB in DUTB je za poslanca Hana absolutna napaka. V SDH poudarjajo, da so kandidacijski postopki bili izvedeni zakonito. Finančni minister se zavzema za seznanitev s podatki o uporabljeni metodologiji izbire nadzornikov.

"Kadrovanje v NLB je bila absolutna napaka, za katero moramo tisti, ki smo v vladi, vsi prevzeti odgovornost. Eni malo manj, eni pa malo več," meni vodja poslancev SD Matjaž Han. Han meni tudi, da finančni minister Dušan Mramor nosi "kar veliko odgovornost", saj naj bi po pisanju medijev od Evropske centralne banke dobili ustno informacijo, da trije nadzorniki niso ustrezni za opravljanje funkcije. Na vprašanje, ali bi moral premier razmisliti o Mramorjevi usodi, je dejal, da se je treba, "ko vidimo, da delamo napake, kdaj pogovoriti"

Huda napaka je bila v NLB narejena tudi po mnenju predsednika SD Dejana Židana, saj so bili v nadzorni svet imenovani nekompetentni ljudje s stališča suma njihove vpletenosti v bančne posle, ko je bančna luknja nastajala. O tem, kdo je kriv za fiasko, se bodo opredelili po četrtkovem srečanju uprave SDH z nadzorniki. 

Premier Miro Cerar je dejal, da je zgodba s tremi nadzorniki NLB zdaj stvar nadzornega sveta SDH, "ki bo to presojal". "Potem bomo videli, kako naprej," je napovedal. 

Mramor ne želi špekulirati o ozadju

Finančni minister Mramor o ozadju odstopa treh nadzornikov NLB ne želi špekulirati. Dejal je, da lahko pri ocenjevanju primernosti kandidatov za nadzornike državnih bank pride do različnih ocen SDH ter Banke Slovenije in same banke. Po njegovem bi bilo primerno, da Banka Slovenije in sama banka seznanita SDH s svojo metodologijo ocenjevanja članov nadzornih svetov in tudi z virom podatkov, iz katerih izhajajo ocene. "Tako bomo dosegli, da bodo enake določbe tudi enako uporabljene," je dejal minister. 

Zakonito, strokovno in odgovorno

Na SDH poudarjajo, da so kandidacijske postopke za imenovanje članov nadzornega sveta NLB izvedli zakonito, strokovno in odgovorno. Ob tem so dodali, da sta bila postopka pri SDH in pri regulatorju vodena ločeno in neodvisno drug od drugega, pri čemer regulator vodi postopek naknadnega ocenjevanja.

Prav tako so poudarili, da postopek ocenjevanja s strani Evropske centralne banke (ECB) po njihovih informacijah še ni bil izpeljan in še niso prejeli njihove odločitve, "zato so navedbe v medijih, da so kandidati prejeli negativno oceno regulatorja zgolj špekulacije".

Sedaj bodo stekli postopki za čimprejšnjo popolnitev nadzornega sveta NLB. Kadrovska komisija SDH bo pri ocenjevanju primernosti kandidatov preverila tako izpolnjevanje pogojev, ki jih mora član nadzornega sveta izpolnjevati v skladu z zakonom o Slovenskem državnem holdingu, z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in ostalimi predpisi.  

Nadzorni svet SDH bo na prihodnji seji obravnaval odstop Janka Gedriha, Antona Ribnikarja in Antona Macuha, je napovedal predsednik nadzornega sveta Damjan Belič. 

Komentarjev 2
  • izRODEk 21:07 18.april 2016.

    ...to ti misliš.... :) dokler ne bo revolucije, ne bo sprememb.SF/SN!

  • blueone 20:06 18.april 2016.

    Vse vredu...samo NLB ne dobi nikoli več mojega denarja za dokapitalizacijo!!!