Avto
109 ogledov

Zlata pravila pred odhodom z avtomobilom na dopust

Motorno olje Shell Gregor Prebil
Znate pred odhodom na dopust napolniti pnevmatike, preveriti vse tekočine v avtu vključno z nivojem motornega olja, znate pravilno natovoriti prtljago v vozilo? Vabimo vas tudi, da odgovorite na zastavljeno nagradno vprašanje. Eden od vas bo prejel pet litrov vrhunskega motornega olja Shell Helix Ultra, ki ga poklanja podjetje Haberkorn, uradni makrodistibuter za maziva Shell.

Tehnično delujoč avtomobil je predpogoj za varno in udobno pot na dopust. Najmanj kar si na poti na dopust želimo so namreč težave z vozilom. Veliko stvari lahko postorimo sami, nekaj pa je takih stvari, ki jih je za miren spanec in varno vožnjo bolje zaupati strokovnjakom. Pogovarjali smo se s servisnim svetovalcem v avtohiši AC Kondor, Simonom Župevcem.

Preglejte tudi rezervno kolo

Dobro preglejte, če pnevmatike niso poškodovane in preverite tlak – tudi v rezervni pnevmatiki. Ko se odpeljemo na dopust, je avtomobil obtežen. Takrat je treba tlak pnevmatik povečat na predpisano vrednost. Za vsak avtomobil je predpisana vrednost tlaka v pnevmatiki. Podatki so praviloma vidni na B stebričku vsakega vozila ali pa na pokrovu posode za gorivo. To lahko naredi vsak lastnik vozila sam.  Če vlečete s seboj prikolico, je še potrebno posebej skrbno preveriti stanje njenih pnevmatik.

Delovanje klime

Servis klimatskega sistema je priporočljivo narediti enkrat na štiri leta. Takrat se zamenja hladilni plin in olje v sistemu. Če klima ne deluje, to vemo tako, da sistem avtomobila ne hladi. Smrad se pojavlja zaradi glivic, ki se zadržujejo v prezračevalnih komorah. Dezinfekcijo naj naredi serviser, ker je za to potrebno znanje in zaščitna oprema, od očal do rokavic. Klimatski sistemi pri novejših vozilih imajo variabilne kompresorje, kar pomeni, da sami določajo obremenitev. Če je zunanja temperatura 20 ali 30 stopinj Celzija, bo moč kompresorja različna. Pri starih kompresorjih sta bili le dve možnosti, ali je klima vklopljena ali izklopljena. Pri kratkih vožnjah od plaže do apartmaja, je bolje avtomobil prezračiti in ne uporabljati klime, saj je pihanje mrzlega zraka vzrok za nastanek prehlada.

Žarometi

Strešni kovček ali prtljažnik s kolesi na strehi, ali na vratih prtljažnika in prtljaga v prtljažniku vplivajo na višino svetlobnega snopa. Pred daljšo potjo je priporočljivo z drsnikom na armaturni plošči nastaviti višino svetlobnega snopa, da ne motimo nasproti vozečih voznikov. Po potrebi je treba zamenjati pregorelo žarnico. Strokovnjaki opažajo, da jo velikokrat lastniki vozil napačno pritrdijo žarnico in je snop žarka zato razpršen. To ni dobro za voznika zaradi slabe vidljivosti, moteče pa je tudi za nasproti vozeče voznike, hkrati se višina snopa žarka z menjavo žarnice spremeni. Po menjavi žarnice bi bilo treba nastaviti tudi žaromet.

Zavore

Zavore so ob polno obteženem avtomobilu bolj obremenjene. Pri pripravi na daljšo pot je ključen servis. Zavore naj vizualno pregleda serviser in naredi tudi zavorni test.

Motorno olje

Vse manj voznikov zna pregledati nivo motornega olja. Veliko jih pred dopustom to opravilo zaupa usposobljenim mehanikom. Pri preverjanju nivoja motornega olja v motorju je pomembno, da je vozilo parkirano na ravni podlagi. Pripravimo si krpico, odpremo pokrov motorja, potegnemo šipko (palico) ven, jo obrišemo in potisnemo nazaj v odprtino. Potem jo ponovno potegnemo ven in preverimo, ali je nivo motornega olja med oznakama minimum in maksimum na šipki. Če to meritev opravljamo po vožnji, je treba počakati nekaj minut, da vse olje odteče nazaj v korito, da dobimo pravilne rezultate meritev.



Vsak voznik naj ima v prtljažnem prostoru s seboj še dodaten liter olja. Po daljši vožnji, ko je motor obremenjen, je lahko poraba motornega olja tudi nekaj decilitrov. Nivo motornega olja je zato priporočljivo opraviti tudi po prihodu na cilj in po potrebi doliti motorno olje v posodo.

 

Več o motornem olju Shell Helix Ultra

Pri Shellu, vodilnemu svetovnemu podjetju s področja energetike in plinske tehnologije, so razvili povsem nov način proizvodnje sintetičnih baznih olj, ki so proizvedena iz zemeljskega plina in ne iz surove nafte kot običajno. Tako motorno olje ima številne pomembne prednosti, vključno z izboljšano viskoznostjo, nižjo porabo goriva, zmanjšanim trenjem in zmanjšanim izparevanjem.

Prav te prednosti najdemo v novem motornem olju Shell Helix Ultra s PurePlus tehnologijo. To je najnovejše in najbolj napredno motorno olje podjetja Shell doslej. Shell Helix Ultra motorno olje je brez vsakih nečistoč, ki jih najdemo v surovi nafti.

Prednosti motornega olja so izboljšane viskozitetne lastnosti, kar se odraža pri boljši zaščiti pri ekstremnih temperaturah, tako zelo nizkih kot zelo visokih, zmanjšano je trenje, kar uporabnik občuti pri nižji porabi goriva, zmanjšano je tudi izparevanje, kar se odraža pri manjši porabi motornega olja.

Edinstvena kombinacija Shell PurePlus tehnologije in tehnologije aktivnega čiščenja motornemu olju Shell Helix Ultra omogoča zagotavljanje še višje ravni čiščenja in zaščite modernih motorjev kar v praksi pomeni, da nobeno drugo motorno olje ne ohranja motorja tako blizu čistosti novega iz tovarne. Vse naštete prednosti motornega olja Shell Helix Ultra s PurePlus tehnologijo imajo za uporabnika skupni imenovalec – prihranek denarja.