Slovenija
16 ogledov

Nagrada protagonistom četrte veje oblasti

Nagrajeni novinarji Sergeja Hadner Hvala
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je podelilo stanovske nagrade za najboljše novinarske dosežke minulega obdobja.

Letošnji nagrajenec za življenjsko delo je postal dolgoletni novinar Delovega kulturnega uredništva Peter Kolšek, ki po utemeljitvi velja za eno največjih novinarskih integritet v Sloveniji. Je pesnik, kritik, komentator in urednik. Njegova besedila so stilistično izbrušena, zaznamuje jih doslednost argumentacije, ob tem pa tudi odmerjena ironija, pronicljivost in humor. S temi jezikovnimi in duhovnimi vrlinami je Kolšek klasičnima novinarskima zvrstema - komentarju in kolumni - postavil nove standarde, piše v obrazložitvi nagrade za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva, za katero se je potegovalo osem kandidatov.

Kolška je novica o nagradi popolnoma presenetila, nanjo pa gleda kot na priznanje za to, kar je počel. Delovo kulturno redakcijo je tudi urejal, o urednikovanju pa je povedal, da je to lahko prijetna stvar, če so okoliščine ugodne.

Sam je bil na tem položaju v 90. letih, torej v zlatih časih slovenskega žurnalizma, kot se je sam izrazil. Danes pa so mladi novinarji v nezavidljivih razmerah, sploh v primerjavi s starejšimi kolegi. "A kdor s srcem čuti, da je novinar in da rad to počne, naj vztraja, saj bo to še vedno posel, ki bo potreboval družbeno osveščene in kritične ljudi," je sporočil svojim mlajšim kolegom.

Pohvale za posebne in mlade dosežke

Med 24 predlogi so nagrado za posebne dosežke prejeli štirje nagrajenci. Oddaja Epilog na POP TV je nagrado prejela, saj da odpira za javnost pomembne teme, ki se jih loteva analitično, poglobljeno in raziskovalno. Skupina Dnevnikovih infografičnih novinarjev je bila nagrajena za dokončno uveljavljeno vizualno podatkovno novinarstvo v Sloveniji.

Tretji dobitnik omenjene nagrade je Andrej Stopar, osem let dopisnik RTV Slovenija v Moskvi, in ki je izkušnje spomladi strnil v knjigi Pax Putina, v kateri je premišljeno zbral svoje zapise, ki poglobljeno osvetljujejo razmere in stanje duha v Rusiji. Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič pa je bil nagrajen za svoje izjemno poznavanje vidnih in nevidnih poti sprejemanja evropskih političnih odločitev bralcem Dela.

Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev sta letos šli v roke dvema novinarkama, Ireni Jovevi s STA in Mojci Pišek z Dnevnika.

Nagrajenec za izjemen dosežek v novinarski fotografiji za posamično fotografijo je postal Voranc Vogel z Dela. Fotografija prikazuje mimoidočo osebo v trenutku, ko ji brezdomec ponudi nakup časopisa. Nagrado za reportažo je dobil Jošt Franko, avtor serije fotografij o kmetovanju na frontnih črtah v Gazi.

Pohvalo porote za izjemen novinarski dosežek 2014 prejme projekt Spletno mesto ob 100. letnici prve svetovne vojne, ki ga je pripravil Multimedijski center Radiotelevizije Slovenije. Pohvalo fotografske porote pa je dobil Matej Leskovšek, Planet Siol.net, za reportažo o reševanju psov v evakuiranem Obrenovcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.