Slovenija
31 ogledov

Nagrada za življenjsko delo Hočevarju

Večer časopis Saša Despot
Nekdanji voditelj TV dnevnika in dolgoletni Delov dopisnik iz Rima Tone Hočevar je letošnji dobitnik nagrade za življenjsko delo Društva novinarjev Slovenije (DNS).

Hočevar je svojo kariero začel kot vajenec v zunanjepolitičnem uredništvu Televizije Ljubljana. Nato je bil dopisnik Tanjuga iz Srednje Amerike, poročevalec za beograjski NIN ter zagrebško Areno in Vjesnik, pisec za mehiški El Dia in kostariški radio.

Konec osemdesetih se je vrnil na ljubljansko televizijo, kjer je med drugim vodil televizijski Dnevnik. Nato ga je pot vodila na Delo, kjer je bil zunanjepolitični urednik in kar šestnajst let dopisnik iz Rima. Je izvrsten poznavalec Vatikana in izjemno verodostojen analitik dogajanj za visokimi obzidji rimske kurije. Odlikujeta ga pronicljiva analiza zapletenih mednarodnih dogajanj in izboren, samosvoj, prepoznavno bogato izbrušen jezik, so zapisali člani porote.

Nagrada je Hočevarja presenetila, nanjo gleda kot na veliko priznanje svojih kolegov, je dejal. Težko se odloči, kateri medij, glede na to, da je delal na vseh, je najbolj "njegov". Če bi moral odločati, morda televizija in časopis. Svojim mlajšim kolegom pa sporoča, da je edina prava pot v novinarstvu pošteno delo. Ne nenehno iskati novih afer, ampak pisati o resnici, je še razmišljal.

Trije debitanti leta

Debitanti leta so tokrat trije, novinar notranjepolitične redakcije Dela Anže Božič, Večerov kulturni in športni novinar Jaša Lorenčič ter novinar poslovne redakcije Dnevnika Tomaž Modic.

Božičev slog je jasen in resen, a pozoren bralec zazna kanec duhovitosti, pravijo v DNS. Na prvem mestu služi interesu javnosti in nikoli ne neha postavljati vprašanj, kar ga po oceni DNS uvršča med odlične poznavalce slovenske politike.

Le dobrega pol leta po uvedbi rubrike Pop kultura, ki jo piše in ureja, je Lorenčič eden strokovno najbolj cenjenih kritikov popkulturnih fenomenov. Njegov spletni komentar o proslavi ob stoletnici Borisa Pahorja je v enem dnevu pritegnil 26.000 bralcev, so izpostavili v DNS.

Zloraba instituta javnega dolga. Pedantna analiza prisluhov Tomažu Lovšetu. Filigranski popis finančnih malverzacij krogov okoli mariborske nadškofije. To je le nekaj kompleksnih zgodb pod peresom Modica, pravijo v DNS.

Ujel trenutek ljubezni in moči

Nagrada za izjemni dosežek na področju novinarske fotografije gre letos v roke fotoreporterju Dnevnika Jaki Gasarju. Prislužil si jo je z ujetim trenutkom med poplavami, ko starejši moški rešuje mačka. Fotografija po oceni žirije izkazuje tako fizični napor avtorja kot ljubezen in moč človeka v boju s podivjano naravo.

Fotografska porota nagrade čuvaj/watchdog je namenila tudi posebno pohvalo Mateju Povšetu za fotografijo policista s protestov in Vorancu Voglu, prav tako za delo z vseslovenskih ljudskih vstaj. Za odlično fotoreportersko delo v izrednih razmerah posebej izpostavlja Tadeja Regenta za delo v poplavah.

Nagrada za drezanje v Kanglerjevo hobotnico

Novinarka televizije Koper Eugenija Carl je nagrado za izjemne novinarske dosežke dobila zaradi razkritja črne gradnje Vitoslava Türka in razkritja preprodajalcev zelenjave.

Novinarji Večerove Mariborske kronike so pri svojem delu dregnili v mogočno Kanglerjevo hobotnico in kljub javnim grožnjam pri poročanju o zlorabah oblasti niso popustili niti za milimeter. Tudi njim gre zato nagrada za izjemne novinarske dosežke.

Ista nagrada je za serijo intervjujev namenjena tudi novinarju Dela Branku Sobanu. Bralce namreč njegove zgodbe vedno znova opozarjajo, kako pomembno se je boriti za pravice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.