Slovenija
33 ogledov

Kandidatka dobila podporo, poslanci odgovorov ne

Marija Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar poslancem odbora za zdravje ni odgovorila na nekaj ključnih vprašanj, preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanj je orisala le načelno. Podporo je kljub temu dobila.

Odbor za zdravstvo je z večino, desetimi glasovi za in šestimi proti Milojka Kolar podprl pri kandidaturi za ministrico za zdravje.
Glavna težava s katero se bo soočala nova ministrica, je pomanjkanje sredstev za zdravstvo, predvsem zaradi staranja prebivalstva pa bo za finančno vzdržnost zdravstvenega sistema potrebno poiskati dodatne vire. Kolarjeva zato napoveduje razširitev prispevkov za zdravstvo na vse dohodke in predlaga razmislek o kombiniranem sistemu financiranja zdravstvenega varstva, torej poleg prispevkov financiranje še iz drugih dajatev oziroma davkov.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Koalicijska pogodba predvideva ukinitev oziroma preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kolarjeva napoveduje uvedbo posebne dajatve - nadomestila za uporabo zdravstvene storitve ali zdravstvene takse,  ki jo bo "potrebno posebej definirat, da zagotovimo visoko pokrivnost, oziroma široko zajemanje v sistem dopolnilnih zavarovancev, ki jih je zdaj  milijon 432 tisoč." Dopolnilno in dodatno zdravstveno zavarovanje torej kot kaže ne bo združeno v eno zavarovanje, Kolarjeva pa ni definirala, katere storitve naj bi zajemala posebna dajatev in kako naj bi se oblikovale premije. 

Zavarovalnicam prava prostovoljna zavarovanja

Preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja naj bi potekalo skupaj s sprejemanjem zakona o dolgotrajni oskrbi. "Tako bi zavarovalnicam ostala možnost, da začnejo tržiti prava prostovoljna zavarovanja in pripravile ustrezne produkte," pravi Kolarjeva.

Nagrajevanje zdravnikov

Bodoča ministrica bi financiranje pripravništev in specializacij zdravnikov iz zdravstvene blagajne prenesla na proračun. Zavzema se tudi za  večje nagrajevanje zdravnikov. "Dobri zdravniki morajo biti dobro plačani, variabilen del nagrajevanja mora biti večji kot do zdaj," pravi.

"Sistem v katerem zbiramo zamaške, je katastrofa!"

Jernej Vrtovec, poslanec NSi, je menil, da se je Kolarjevi glede ocene, da je naš zdravstveni sistem relativno dober, zareklo. "Sistem v katerem zbiramo zamaške in prirejamo dobrodelne akcije ter na tak način zbiramo denar za operacijo otroka v tujini, tak sistem je katastrofa," pravi Vrtovec. Kolarjeva ga je spomnila, da imajo zavarovanci možnost brezplačnega zdravljenja v tujini, ko so v Sloveniji izčrpane možnosti za to ter, da je napotitev na zdravljenje v tujini strokovna odločitev.

Pomanjkanje zdravnikov in brezposelni zdravniki

Glede pomanjkanja zdravnikov predvsem na primarni ravni, na kar je ministrsko kandidatko spomnil poslanec ZaAB Jani Möderndorfer, Kolarjeva predlaga dodatne stimulacije za zdravnike, ki bi bili pripravljeni delati v ruralnih območjih, kjer je pomanjkanje največje. "Stimulacije ni nujno, da so finančne. Lahko jim ponudijo stanovanje, zaposlitev za partnerja..." pravi Kolarjeva.

Ostali brez odgovorov

Poslanci odbora za zdravje so ostali brez nekaterih dogovorov. Kolarjeva tako ni odgovorila,  kako bo reševala problem otroške srčne kirurgije na ljubljanskem UKC prav tako ni odgovorila na vprašanje, kako bo reševala financiranje edine hiše hospic v Sloveniji. Pojasnila je, da podrobnosti še ne pozna.

Prav tako ni odgovorila na vprašanje glede zakona o samozdravljenju in zakona o konoplji.  Kolarjeva pred odborom ni predstavila ukrepov za zajezitev korupcije in preskakovanja čakalnih dob. Prav tako se Milojka Kolar ni izrekla, ali podpira delo direktorja UKC Simona Vrhunca in ali bo njegovo vnovično kandidaturo podprla. Nenatančno se je opredelila tudi glede vprašanja mreženja bolnišnic.

Komentarjev 3
  • d 19:23 16.september 2014.

    haha ... še en davk, pa to je bolana država bolanih "voditeljev" ali bolje rečeno šalabajzerjev

  • maresem 18:12 16.september 2014.

    Še en klump se bo nasral na ministrstvo za zdravje in naredil še več gnoja, kot so ga do zdaj.

  • puksicd 17:51 16.september 2014.

    "Bodoča ministrica bi financiranje pripravništev in specializacij zdravnikov iz zdravstvene blagajne prenesla na proračun." Kaj tej se je čisto obrnilo? Nihče (razen zdravilcev) ne dobi plačanega pripravništva, nihče. Jao, ženska slaboumna, še na položaju ni, pa še napoveduje diskriminacijo.