Slovenija
2523 ogledov

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji vulkan? Podarjamo družinske vstopnice!

Vulkanija
1/7
Doživljajski park Vulkanija
Za vulkan na Goričkem večina Slovencev še ni slišala. Vse o njem lahko izveste v edinstvenem doživljajskem parku v tem delu Evrope.

“Doživljajski park Vulkanija je primeren za vse starosti. Ne le otroci, v parku se o vulkanih veliko naučijo tudi odrasli,” je pojasnila direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščina Grad Danijela Krpič. Pravi, da se otroci o vulkanih učijo v šoli, zato v Vulkaniji na doživet način to tudi spoznavajo, posebej pa se seznanijo z goričkim vulkanom, geologijo Goričkega in naravo: “Vsi, tako odrasli kot otroci v Vulkaniji spoznajo sile Zemlje, kako delujejo, kako nastanejo vulkani, kakšne vrste vulkanov poznamo, kaj bruhajo in kakšne posledice lahko povzročijo.”

Skozi interaktivne vsebine in 3D stereoskopske filme s posebnimi efekti spoznajo tudi nastanek vesolja in življenja na Zemlji, se skozi film sprehodijo po geološki preteklosti in doživijo izbruh goričkega vulkana.

“Obiskovalce v Vulkaniji sprejme krtek Oli, s katerim potujejo skozi goričko vulkansko podzemlje, skozi lavine cevi” opisuje. V podzemlju lahko tako potipajo tudi prave geode, se z dvigalom spustijo v globino šest tisoč metrov, v osrčje goričkega vulkana, kjer vidijo, kako teče in brbota lava ter se trese zemlja. “A brez skrbi, krtek Oli jim s svojim podzemnim 3D vlakom z adrenalinsko vožnjo pomaga priti nazaj na površje.”

Danijela Krpič pojasnjuje, da spada k Vulkaniji tudi geološki muzej, kjer so predstavljene kamnine Goričkega, geologija, posledice vulkanskega delovanja, fosili, še posebej pa je predstavljen kristal olivin, ki ga v Sloveniji najdemo edino pri Gradu na Goričkem in sicer v vulkanski kamnini bazaltni tuf. “V muzeju prav tako skozi interaktivne vsebine in filme spoznavamo geologijo in vulkane, z Olijem kuhamo kamnine ter spoznamo naravo Goričkega ter življenje na vulkanskih tleh,” še pravi.

OSVOJITE BOGATE NAGRADE

Tokrat Oli našim bralcem podarja kar pet družinskih vstopnic za Doživljajski park Vulkanija, ki zajema ogled doživljajskega parka, ki je sestavljen iz dveh zgradb - doživljajske Vulkanije in geološkega muzeja. Zraven spada tudi kamnolom bazaltnega tufa, ki si ga lahko obiskovalci v lastni režiji tudi ogledajo, kamnolom pa je oddaljen le kilometer od Vulkanije. Družinska vstopnica velja za dva odrasla in dva otroka do 15 let.

Vse kar morate storiti je, da v spodnji obrazec vpišete svoje podatke. 

V Vulkaniji lahko sicer obiskovalci kupijo tudi skupne vstopnice za grad Grad in Vulkanijo, ki so ugodne za obiskovalce Vulkanije in gradu.

Ne vemo, kje smo imeli vulkan

“Slovenci na splošno ne vedo veliko o vulkanih na slovenskih tleh, za Smrekovec so nekateri že slišali, za vulkan na Goričkem pa velika večina ne. Zato se začudijo, ko to slišijo,” nam je povedala Danijela Krpič .

To pripisuje temu, da se vulkani na slovenskih tleh preveč ne poudarjajo, čeprav obstaja veliko gradiva: “Zadnja leta smo to tematiko obudili s projekti - projekt na Smrekovcu, še posebej pa naš projekt, s katerim smo pridobili Doživljajski park Vulkanija, ki je edinstven v slovenskem prostoru in tudi v tem delu Evrope, ki obravnava vulkansko tematiko in jo na sodoben, interaktiven način tudi prikaže.”

Opis vulkana na Goričkem so po njenih besedah pripravili strokovnjaki geologi, vulkanologi in hidrologi, ki so sodelovali pri projektu, ko so gradili Vulkanijo. “Po mnenju strokovnjakov, ki se naslanjajo na ostanke vulkanskih kamnin, je bil gorički vulkan velik premera okrog kilometer,  kar nakazujejo hribi pri Gradu in okolici, prav tako ti hribi nakazujejo, kako je potekal izbruh goričkega vulkana, kar v Vulkaniji tudi lepo razložimo,” pravi. Na kraterju tega vulkana stoji Vulkanija,  prav tako pa na njegovem delu stoji grad Grad.