Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Nagrajen tudi film o Janu Plestenjaku

FEMF 2013 Piran Arhiv festivala
Na zaključni slovesnosti 4. festivala evropskega in mediteranskega filma FEMF, bodo zvečer razglasili zmagovalce letošnjega festivala. Glavno nagrado mednarodne žirije je prejel film Ulica v Palermu režiserke Emme Dante.

V Piranu se bo zvečer zaključil 4. festival evropskega in mediteranskega filma FEMF, v okviru katerega bodo na slovesnosti podelili tudi nagrade zmagovalcem letošnjega festivala. Po izboru mednarodne žirije FEMF v sestavi Lenke Kny, Zlatka Vidackovića in Valentina Perka, je nagrado za najboljši film prejela filmska drama Ulica v Palermu (Via Castellana Bandiera), italijanske režiserke Emme Dante. Po besedah žirije je film uspel odlično prikazati pereče probleme, ki jih povzročajo meje med posameznimi narodi.

Nagrado za najboljšega režiserja tekmovalnega programa si je prislužil Michele Placido za film Ostrostrelec (Le Guetteur). "S svojo prepričljivo režijo prikliče v spomin najboljše filme kriminalnega žanra, kakršni so nas navduševali nekoč," so povedali člani žirije. Nagrado Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije prejme Milan Spasić za kamero v filmu Ko se zdani (Kad svane dan). "Kamera se je približala režiji do zadnje podrobnosti. Film podpira režiserjevo zamisel tako po dramaturški kot slikovni plati, kar je po mnenju žirije tudi osnovno poslanstvo fotografije v filmu, da režiser in snemalec enako mislita, dihata in živita," je še zapisano v obrazložitvi režije.

Nagrada tudi dokumentarcu o Plestenjaku

Nagrada za poseben dosežek na področju filmske dokumentaristike se bo podelila avtorski ekipi filma Jan Plestenjak: Priznam, režiserja Bojana Dovrtela. Nagrada za avtorski prispevek, k razvoju evropske kinematografije, pa bo šla v roke Goranu Paskaljeviću, režiserju filma Ko se zdani. Na večerni slovesnosti mu jo bo podelil hrvaški igralec Filip Juričić, znan po glavni vlogi v nadaljevanki Larina izbira.

Komentarjev 1
  • kapibara 11:31 08.oktober 2013.

    Jaki prispevek k kulturi tega "privat" filma..denar za zapravljanej in krajo je dalo tudi MK..