Slovenija
74 ogledov

Rožančev nagrajenec je Miklavž Komelj

knjiga Žurnal24 main
Letošnja najboljša esejistična zbirka je po oceni žirije Sklada Marjana Rožanca delo Miklavža Komelja z naslovom Nujnost poezije.

Prejemnika Rožančeve nagrade so razglasili po nocojšnjem literarnem večeru v Španskih borcih. Poleg nagrajenca so bili nominirani še Andrej Medved, Aleš Berger, Ivo Svetina in Peter Kolšek.

Žirija, ki so jo sestavljali Edvard Kovač kot predsednik, Jelka Ciglenečki, Barbara Pogačnik, Milček Komelj in Miha Pintarič, je v obrazložitvi zapisala, da Komelj v esejih Nujnost poezije (Hyperion, 2010) ne poskuša skriti izzivalnosti svoje poezije, ampak svoj stil hoteno izpostavlja; v svoje zapise dosledno vnaša načelo paradoksa. Bralec bo težko soglašal z vsemi miselnimi bravurami avtorja, užival pa bo v sozvočju njegovih idej, pa tudi v disharmoniji njegovih miselnih obratov, saj se prav v tem kaže umetnost njegovega peresa. Odlika knjige je tudi, da združuje svetovljanstvo z domoljubjem in svetovno zgodovino. Avtor je po oceni žirije vsekakor intelektualno zanimiv in umetniško dovršen.

Komelju bodo nagrado podelili v soboto, 24. septembra, na Trubarjevi domačiji na Rašici, ker se današnje proslave ni mogel udeležiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.