Slovenija
26 ogledov

Pol darujejo državi

Žurnal24 main
Lastniki štirih traktorjev bi darovali pol zaslužka, če se njihovi stroji prodajo po takšni ceni, kakršno jim je pripisala premierka.

Sindikat kmetov Slovenije se je odzval na premierkino oceno štirih traktorjev, ki so prejšnji teden med obravnavo nepremičninskega davka zaokrožili pri parlamentu. Premierka Alenka Bratušek je dejala, da so vredni med 150.000 in 200.000 evri. "To je popolna neresnica, saj vrednost v skupnem seštevku dosega le dobrih 50.000 evrov," je danes pojasnil prvi mož sindikata Roman Žveglič.

V sindikatu kmetov so prepričani, da predsednica vlade ne pozna, niti ne razume kmečkega stanu. "Traktor je osnovno sredstvo, s katerim kmetje obdelujejo polja, kakor so tudi polja osnovna sredstva, kajti imeti samo traktor nima smisla," je pojasnil Žveglič kot odgovor na očitke premierke in koalicije, s katerimi "hočejo prikazati, kot da so traktorji nepotreben luksuz ter nepotreben strošek".

"Mi se ne spuščamo v to, kakšne čevlje nosi predsednica vlade, kajti bosa ne more hoditi v službo. Ravno tako se ne spuščamo v to, koliko stane pisarniška oprema v njeni pisarni, ki je verjetno tudi vredna več kot kakšen izmed teh traktorjev," je dejal Žveglič in dodal, da je premierka s temi besedami sama pozvala kmete k bolj ostrim ukrepom in protestom.

Koliko so vredni

Na kmetiji, kjer je danes potekala novinarska konferenca, so bili pokazali tudi omenjene štiri traktorje in zanje predstavili njihovo vrednost. Tako je en izmed traktorjev, ki je star 10 let, vreden približno 9000 evrov, drugi je vreden okoli 16.000 evrov, tretji 10.000 evrov, četrti - letos kupljen - pa 16.800 evrov.

Vsi lastniki štirih traktorjev so dejali, da bi bili sicer zelo srečni, če bi svoj traktor lahko prodali po ceni 150.000 ali 200.000 evrov, in bi polovico tega zaslužka takoj darovali v humanitarne namene, pa tudi državi, katere proračun je v krizi, so še sporočili s sindikata kmetov.

Komentarjev 7
  • privat 14:40 25.november 2013.

    zakaj pa vsaj eden ne odgovarja za take cenitve...jaz pa se ne prevežem pa dobim kazen ,ki mi onemogoča da poplačam neke želje skorupirancem!

  • feferon 14:31 21.november 2013.

    je pa vseeno šla predaleč! Kmet menda ne bo na roke zemlje obračal. In tudi če ima ful dober traktor, ga valjda ni kupil na puf, kot delajo naši politikanti in kvazi biznismeni.Pri nas je beseda kmet žaljivka, čez ...prikaži več mejo so pa to največji gospodi...

  • Lavdan 09:20 21.november 2013.

    Naj povejo koliko traktorjev imajo še doma. Po slovenski navadi vsaj še dva, če ne tri, da ni treba prestavljati priključkov.