Magazin
958 ogledov

Kako negovati volnene odeje

odeja Shutterstock
Tople odejice in pleteni dodatki potrebujejo posebno nego.

Pozimi je volna dobrodošel dodatek k domu, saj je naravna in odlično greje, toda ker gre za občutljiv material, bodo volneni izdelki kmalu izgubili svojo lepoto, če jim ne boste posvetili posebne pozornosti.

V stroju bolje kot na roke

Včasih je veljalo pravilo, da se volnenih izdelkov ne sme prati v pralnem stroju, a za razvojem sodobne tehnologije je danes drugače. "Danes obstajajo pralni stroji s skrbno načrtovanimi prilagojenimi programi za pranje volnenih oblačil, ki so učinkovitejši od pranja na roke," pravi Petra Furlan, ustvarjalka volnenih izdelkov Fine Feeling. "Pralni stroj bistveno bolje uravnava temperaturo pranja, kar je pomembno, saj se volna v alkalnem mediju (raztopina praška) že pri nekaj stopinjah višji temperaturi, kot je optimalna (30 stopinj Celzija), spolsti, kar pomeni, da se vlakna med seboj zapredejo. Posledica je lahko za izdelek usodna, ker se ta lahko skrči in ni več uporaben," pojasnjuje Furlanova.

Naj vas torej ne bo strah, da se bo z vašim dragocenim kosom volne v pralnem stroju kaj zgodilo, pozorni bodite le, da izberete pravi program.

Nikoli ne ožemajte

Volnene izdelke sušite na ravni podlagi in jih ne obešajte, saj se bodo raztegnili in izgubili svojo obliko. "Enako se bo zgodilo ob ožemanju, zato odvečno vodo raje previdno popivnajte z brisačo," svetuje Furlanova.

Preverite oznake

Pri izbiri tekstilnih izdelkov za dom, kakršni so zavese, prti, posteljnina, blazine in preproge, se pred nakupom pozanimajte o tem, kako jih je treba vzdrževati in čistiti. Kaj hitro se zgodi, da bo vaša lepa in draga preproga vsak mesec v čistilnici, kar seveda ni poceni. Dobro je imeti nekaj več znanja o tekstilu, če želite, da boste z nakupom zadovoljni, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). V ta namen so pripravili brošuro, v kateri so zbrani podatki o lastnostih in vzdrževanju najpogostejših vrst blaga iz naravnih in kemijskih vlaken. Brošuro si še pred nakupom lahko ogledate na spletni strani Zps.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.