Slovenija
17 ogledov

"Naj shod poteka z ramo ob rami"

Protesti Kranj
1/16
Saša Despot
V Kranju se je pred občinsko stavbo na protestih proti politični eliti in kranjskemu županu zbralo okoli 1000 ljudi. Naj se sobotnih protestov udeleži čimveč nezadovoljnih ljudi, pa poziva tudi koprski župan Popovič.

Štajercem in Ljubljančanom se v protestih proti politični eliti pridružujejo tudi Gorenjci. V sredo so prek Facebooka na hitro sklicali protest na Jesenicah, kjer je v močnem nalivu mirno demonstriralo okrog sto ljudi.

Večja je bila udeležba na protestih v Kranju. Po ocenah naj bi se protesta udeležilo 1000 ljudi. Udeleženci so zvižgali, prepevali in vzklikali razne parole, poletela pa je tudi ena bakla in počili dve petardi. Proteste spremlja nekaj policistov, tako v uniformah kot v civilu.

Po poročanju Dela naj bi skupina 30 maldcev stopila do občinskih vrat, začela tolči po njih in glasno vpiti "ubij barabe!". Nekaj protestnikov naj bi vrglo tudi nekaj granitnih kock, v okno mestne hiše pa naj bi priletela steklenica in razbila okno. Ostali protestniki so razgreteže mirili in pozivali k protestom brez nasilja.

Nekaj udeležencev shoda je s seboj prineslo transparente z različnimi napisi, med drugim: "Fertik je", "gotov je" in "ejga, konc je". Med ljudmi so krožili letaki s sliko stisnjene pesti kot simbola revolucije.

Zbrani so protestirali tako proti vladajoči politiki na državni ravni kot proti občinskim veljakom in mestnemu svetu. Posebej so opozorili na neracionalno porabo sredstev svetniških skupin in afero nakupa mesa. Eden izmed udeležencev je poudaril:"Meso kupujejo z našim denarjem, upokojenci s 400 evrov pokojnine pa krompir in zelje jemo" .

Pred občinsko stavo pa je nekdo postavil svečo in papir z napisom za pravno državo, čez pa položil nagelj. Nageljne na gumbnici nosijo tudi policisti.

Brez "stricev iz ozadja"

Kot so zapisali na svoji facebook strani, ki so jo poimenovali Gorenjska vstaja, "skupina nima nikakršnih "stricev iz ozadja" ali političnih interesov. Združuje nas težja po boljšem življenju".

"Pod Triglavom se prebuja nov dan in z njim lepši in boljši svet za nas in naše otroke. Moč za spremembe je v naših rokah," je zapisal pobudnik shoda in pozval "Le vkup, le vkup Gorenjska" ter izpostavil parolo "Ejga, konc je!".

Policija: Protesti minili mirno

Kranjski policisti so med protestom ugotovili nekaj manjših kršitev javnega reda in miru, vendar po njihovem mnenju do hujših kršitev ni prišlo. Med protesti so neznanci z metanjem različnih predmetov tudi razbili dve okenski stekli na občinski stavbi, so sporočili s PU Kranj.

Zaradi posesti nevarnih predmetov so pridržali dve osebi. 17-letnemu Kranjčanu so zasegli kamnite kocke in leseno palico za napad, ki jih je prinesel  na protestni shod. Kot so zapisali policisti, so mladoletnika po končanem postopku izročili staršem.

Pričakovali več sto ljudi

Glede na to, kakšno podporo je organizacija shoda doživela med uporabniki spletnega družbenega omrežja Facebook, so na današnjem protestu, ki se je začel ob 16. uri pred kranjsko občinsko stavbo, pričakovali več sto ljudi. Do srede zvečer je udeležbo prek družbenega omrežja namreč napovedalo skoraj 400 uporabnikov Facebooka.

"Maribor je imel idejo, pokazal nam je pot. Ljubljana je naredila prvi korak. Gorenjci naredimo prvi korak jutri ob 16.00 pred kranjsko občino," zatrjuje anonimni organizator shoda, ki si želi mirnih demonstracij. Udeležence poziva, naj ne uporabljajo pirotehničnih sredstev, nožev in granitnih kock. "Naj shod poteka z ramo ob rami brez nasilja ali pijančevanja," poudarja.

Tako je pritrdil tudi pozivom gorenjskih policistov, ki si želijo, da bi protestniki izražali svoje mnenje na miren in civiliziran način. "Ne želimo, da se miroljubne demonstracije sprevržejo v nasilne, kot smo jim bili priča minule dni, da smo bili posledično primorani k represivnemu ukrepanju," so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Tako vladi kot županu

V Kranju naj bi bili protesti usmerjeni tako proti vladni kot tudi mestni politiki, in sicer proti županu Mohorju Bogataju, ki mu je občinska opozicija večkrat očitala samovoljo. Tožilstvo in kriminalisti pa zoper njega vodijo tudi preiskavo zaradi sporne poravnave v višini 620.000 evrov med občino in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske.

K protestom poziva tudi župan Popovič

Medtem ko je večina protestov uperjenih tako prosti stanju v državi kot proti županom, pa stranka Koper je naš Borisa Popoviča v soboto kar sama poziva na vseslovenski shod Evolucija v Kopru na Titovem trgu.

Kot je zapisal organizator, "zaradi splošnega nezadovoljstva med ljudmi in brezizhodne situacije, v kateri se je znašla naša država", stranka Koper je naš organizira vseslovenski protestni shod – EVOLUCIJA, v soboto, 8. Decembra 2012, ob 11. uri, na Titovem trgu v Kopru. Menijo, da je "situacija skrajno resna in zaskrbljujoča, ljudje smo primorani iti na cesto".

Zato vabijo vse, ki "dobro mislijo in imajo dobre namene, predvsem pa vse tiste, ki želijo dobro naši državi ter njenim državljankam in državljanom. Delavci, brezposelni, zaposleni, obrtniki, turistični delavci in gostinski delavci, šolniki, medicinske sestre, trgovci, podjetniki, javni uslužbenci, sindikalne organizacije, športniki. Naj se sliši vaš glas!"

Komentarjev 32
  • Тина Драсак 11:40 30.november 2012.

    Dragi someščani, sodržavljani!Verjemite mi, to kar se dogaja v Mariboru je začetek. Je začetek osvoboditve naše države, ki so nam jo ugrabili. Ugrabili tisti, ki danes z milijoni evrov na domačih in tujih računih govorijo, kako je treba varčevati. ...prikaži več Tisti, ki nad nas pošiljajo policijske horde zakompleksanih policistov. Ampak, naj bo vsem jasno, ne glede ali so levi ali desni, zeleni ali pisani: GOTOVI SO!

  • Žurnalček 00:40 30.november 2012.

    Oba le pridita , sam se vama bo zdravje poslabšalo, pa ne od LJ megle !

  • Wiwa 22:15 29.november 2012.

    Zanimivo branjehttp://kr.trma.si/index.php?id=745&nid;=100