Zdravje > Otrok
104 ogledov

Naj v času počitnic ne bodo prepuščeni ulici

ZPM ZPM
Sodoben čas je povzročil veliko ekonomsko in socialno razliko med otroki. Vse več jih je v času počitnic ostajalo doma, prepuščenih sami sebi in ulici, opisuje generalna sekretarka Zveze priateljev mladine Slovenije Breda Krašna.

Da bi zmanjšali socialne razlike in zagotovili enake možnosti otrokom za kvalitetno preživljanje počitnic, so v ZPMS že leta 1999 pričeli s humanitarno pobudo zbiranja sredstev za financiranje letovanj otrokom iz socialno in materialno ogroženih družin Pomežik soncu

“Posebnost programov letovanja otrok pri ZPMS je, da so v iste programe vključeni otroci iz socialno ogroženih družin in tisti, ki letujejo samoplačniško, saj želimo, da so vrstniki med sabo čim bolj povezani in imajo možnost druženja,” pojasnjuje Krašna. Prav tako pa v teh programih ZPMS letujejo tudi otroci s posebnimi potrebami.

“Družine, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami, se še posebej soočajo s težkimi finančnimi situacijami. Starši so pogosto prepuščeni sami sebi in ne zmorejo zagotavljati zdravstvenega letovanja, čeprav bi bilo to še kako potrebno, saj ti otroci pogosteje obolevajo, so bolj podvrženi debelosti ali pa so socialno izolirani in stigmatizirani,” opisuje.  V duhu inkluzije želijo tudi otrokom s posebnimi potrebami zagotoviti zdravstveno letovanje, tako, da se bodo, kolikor je le mogoče, pri vseh aktivnostih družili eden z drugim in ne eden ob drugem.

Prijave že zbirajo

Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje so nam sporočili, da še vedno zbirajo prijave tudi za poletno plačljivo varstvo otrok in za številna letovanja. Pojasnjujejo, da se še posebej posvečajo organizaciji spodbudnih in kakovostnih aktivnosti, ki se jih lahko otroci in mladostniki udeležijo med poletjem. “Vse programe oblikujemo z mislijo, da otrokom ne zapolnimo le prostega časa, temveč so naši programi namenjeni tudi spodbujanju močnih področij ter spoznavanju vrednosti medsebojnega sodelovanja, spoštovanja in solidarnosti,” pravijo.

Počitniški programi ZPM Ljubljana Moste-Polje v letu 2017 vključujejo letovanja v Zambratiji, angleške počitnice v Kranjski Gori, potovanja za mladostnike in počitniško varstvo, ki bo potekalo v Ljubljani. “Posebnost naših počitniških programov je ta, da otrokom približamo naravo in druženje. Spodbujamo jih, da prenosne telefone pospravijo, se umirijo in se posvetijo en drugemu ter spoznavajo svoje podobnosti in razlike,” je o počitniških aktivnostih povedala Tanja Petek, sekretarka ZPM Ljubljana Moste-Polje.

V počitniškem domu Zambratija bodo letos poleti otroci in mladostniki lovili sončne žarke in plavali v čistem morju v sedmih izmenah. Vzgojitelji, ki otroke spremljajo na počitnicah, pripravljajo nepozabne programe, polne športnih, poučnih in socialnih ter zabavnih iger in ustvarjalnih delavnic. Otroci in mladostniki se na letovanjih spoznavajo in tkejo nepozabna prijateljstva, krepijo motoriko in se osvobajajo.

Samostojnost otrok

Angleške počitnice otroci preživljajo v počitniškem domu Vila Šumica v Kranjski Gori. Letos poleti bo organiziranih šest izmen za otroke starosti od 6 do 14 let. Jezikovni tabor nudi poleg bogatenja jezikovnega zaklada ob pomoči usposobljenih domačih vzgojiteljev in spremljevalcev iz tujine tudi športni in ustvarjalni program. Otroci spoznavajo in krepijo zdravje v neokrnjeni naravi, se odpravijo na lažje pohode ter čofotajo v jezeru Jasna. Neskončna radovednost pa jih popelje tudi preko meje naše dežele. Poseben termin je namenjen Montessori taboru, kjer je poudarek na učenju samostojnosti otrok in je namenjen otrokom, starim med 4 in 12 let.

London - ZPM | Avtor: ZPM ZPM
Najstniki bodo v sklopu potovanj Mladi in Evropa lahko spoznavali kulturne in zgodovinske znamenitosti ter začutili vrvež velikih Evropskih prestolnic. Takoj po koncu pouka bodo imeli priložnost obiskati London, konec avgusta pa še Lizbono.

V Ljubljani v času počitnic ZPM Ljubljana Moste-Polje pripravlja kopalno počitniško varstvo, ki je primerno za otroke starosti med 5 in 11 let. Ob spremstvu vzgojiteljev in učiteljev plavanja se otroci podajo na kopališče Kodeljevo, kjer se učijo plovnosti in novih tehnik plavanja. Kopanje jim spremljevalci popestrijo z veliko zabave ob druženju z vrstniki. V primeru slabega vremena se namesto na plavanje podajo na raziskovanje Ljubljane, krajše izlete ali ustvarjajo in krepijo mišice in motoriko v telovadnici.

Pestro poletje bo tudi v Večgeneracijskem centru Skupna točka v Mostah, na Vrhniki, v Grosupljem in v Logatcu, kjer bodo počitniški programi pisani na kožo otrokom in mladostnikom ter kakovostnemu preživljanju prostega časa.

“Otroci se v naših počitniških programih zabavajo, hkrati pa si prizadevamo, da jih učimo letom primerne odgovornosti in samostojnosti. Skozi prijetne aktivnosti pa jim omogočamo izzive, v katerih premagujejo sami sebe, vendar vedno v sodelovanju z drugimi,” je še poudarila Tanja Petek.  

Počitniške aktivnosti so namenjene otrokom z vse Slovenije. Prijave so že odprte in za vsako aktivnost se je mogoče prijaviti preko spletnih prijav na  spletnih straneh ZPM Ljubljana Moste-Polje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.