Avto
562 ogledov

Najbolj aerodinamični serijski avti ta hip

Audi A4 Audi
Aerodinamika je eden bistvenih pogojev, da bo nek avto imel nizko porabo goriva. Tega se zavedajo vsi proizvajalci, saj moderni avti dosegajo še pred nekaj leti sanjske koeficiente zračnega upora.

Še pred dvema letoma je bil takrat novi mercedes-benz serije C najbolj aerodinamičen serijski avto na planetu. Danes ga je dohitelo in celo prehitelo že kar nekaj avtomobilov. 

Na zračni koeficient (Cd) pri avtomobilu vplivajo še tako neznatni detajli, od oblike nosu avtomobila do koles, ogledal, anten, podvozja in majhnih usmerjevalnikov, ki zračni tok kar čim brez motenj usmerjajo mimo avtomobila. S tem lahko precej vplivajo na aerodinamiko avta.

Sprememba koficienta za 0,01 lahko tako povprečno porabo avta zniža celo za okoli pol litra goriva, je po poročanju Edmunds.com pred časom izjavil Doug Frasher iz oblikovalskega oddelka znamke Volvo. Najboljši dosežek je sicer pogosto pogojen z določenimi elementi opreme - platišča, aerodinamični paket ...

Uporabnik pa lahko še precej bolj pokvari porabo, če vozi na premalo napolnjenih pnevmatikah ali z odprtimi stekli ... Na porabo seveda zelo vpliva tudi skupna masa avtomobila. 

XL1 je bil res gladek kot jegulja, a ...

Za najbolj spolzki model zadnjih let velja volkswagen XL1 iz leta 2013, ki je na testu dosegel vrednost vsega 0,189. Vendar gre za izrazito maloserijski model z veliko kompromisi pri udobju, zato njegovemu dosežku manjka splošna uporabnost.

Precej drugače pa je z nekaterimi drugimi sodobnimi avtomobili, ki dokazujejo, kakšen vpliv je aerodinamika na oblikovanje avtov naredila v zadnjih letih. Še nekaj let nazaj je namreč vse, kar je imelo koeficient pod 0,30, veljalo za zelo športen avto.

Trenutno najbolj aerodinamični avtomobili v proizvodnji glede na Cd so: 

15. Jaguar XE, Cd vrednost 0,26
14. BMW i8, Cd 0,26
13. Mazda3, Cd 0,26
12. Mercedes-benz B-razred electri drive, Cd 0,26
11. Nissan GT-R, Cd 0,26
10. Peugeot 508, Cd 0,25
9. Alfa romeo giulietta, Cd 0,25

8. Opel insignia, Cd 0,25
7. Mercedes-benz S razred, Cd 0,24
6. Mercedes-benz C razred, Cd 0,24
5. Hyundai sonata hybrid, Cd 0,24
4. Tesla model S, Cd 0,24
3. Tesla model X, Cd 0,24
2. Toyota prius, Cd 0,24
1. Audi A4, Cd 0,23

Vir: Wikipedia, Autoblog.nl

Aktualni audi A4 je torej najbolj aerodinamičen avto ta hip. A že drugo leto mu grozi izguba prestola, saj tesla model 3 napoveduje, da bo imel koeficient vsega 0,21. Končna podoba modela 3 sicer še ni znana, pokazan je bil le v predprodukcijski podobi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.