Šport
21 ogledov

''Najbolj boli, da se je vse ponovilo''

Matjaž Kopitar slovenska hokejska reprezentanca Soči 2014 risi novinarska konfer Stanko Gruden/STA
Slovenska hokejska reprezentanca se je po porazu proti ZDA z mislimi že preselila na tekmo z Avstrijo, ki bo odločala o potniku v četrtfinale.

Slovenski hokejisti so tudi proti ZDA začeli tekmo olimpijskega turnirja v Sočiju z 0:2. Proti gostiteljem je bil tak izid po slabih treh minutah, proti olimpijskim podprvakom iz ZDA pa po slabih šestih. Slovenci pa so dobro igro nadgradili z zmago proti Slovaški, četrti na prejšnjih OI, ter si pripravili dobro izhodišče za boj za četrtfinale.

Anže pod zdravniškim nadzorom

Varovance Matjaža Kopitarja naslednja tekma čaka proti starim znancem Avstrijcem, v primeru zmage pa v četrtfinalu Švedska. Vsi pa upajo, da bo na ledu proti Avstrijcem tudi edini slovenski igralec iz NHL Anže Kopitar. Že v drugi tretjini proti ZDA nekaj časa ni igral, potem pa je v odmoru za tretji del igre ostal v slačilnici.

"Imel je težave z želodcem že pred tekmo, zato so ga odpeljali na krvne teste in upamo, da bo na naslednji tekmi proti Avstriji že igral. Danes je bil brez moči in ga nismo želeli tako obremeniti, da bi predčasno končal to veliko tekmovanje, saj vemo, kaj pomeni za našo ekipo. Upam, da ne gre za trebušno gripo," je takoj po tekmi dejal Kopitar starejši. Po pregledih v bolnišnici so sporočili, da se Anže počuti bolje, dobil je prašek za rehidracijo, naslednja dva dneva bo pod zdravniškim nadzorom.

Slovenci v prvih minutah doživeli déjà vu

"Z današnjo tekmo ne moremo biti zadovoljni. Kmalu smo dobili dva gola in tekmeci so lahko igrali. Če bi mi dalj časa imeli aktiven izid, potem bi se lahko tekma tudi drugače odvila. Sedaj je pač tako, kot je. Prepričljiv poraz smo doživeli in upam, da smo se iz tega naučili kaj novega in da bomo po jutrišnjem dnevu spet pravi in se bomo dostojno borili za četrtfinale," je dejal Kopitar.

Kessel Gračnar ZDA Slovenija Združene države Amerike dvorana Šajba | Avtor: EPA EPA
Ponovil se je začetni scenarij iz uvodne tekme proti Rusiji: "Najbolj boli, ko skušaš to preprečiti, pa se vse ponovi. Prav danes je bila to tema sestanka. Potem pa se je to zgodilo igralcem, ki se jim to ne bi smelo dogajati. Nadaljevanje tekme je bilo dobro. Nekaj je bilo nesrečnih golov, imeli smo priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Toda igrali smo proti zelo kvalitetni reprezentanci iz samega svetovnega vrha, ki je po mojem eden največjih favoritov za medalje."

Kopitar ni želel iskati vzrokov za nekatere napake, iz katerih so padali zadetki, v utrujenosti po dveh prejšnjih težkih dvobojih. "Mogoče je tudi v tem iskati malo vzrokov, vendar pa ekipa, ki želi igrati stabilno na tako močnem turnirju, ne more iskati opravičila v tem. Začetek je bil enostavno premehak, zato smo dobili dva gola. Ko smo začeli normalno igrati, ko tekmeci niso dobivali vseh bojev ena na ena, smo lahko bolj enakovredno igrali. Ravno to, da so bili boljši v dvobojih, je bil ključ do njihove zmage. Manjkal nam je Anže Kopitar in smo morali igrati drugače, kot smo si začrtali," je dodal slovenski selektor.

Proti Avstrijcem izgubili pripravljalno tekmo

Slovenija je še pred olimpijskim turnirjem v Sočiju igrala prijateljsko pripravljalno tekmo z Avstrijo in izgubila. "Avstrijci so tedaj igrali brez nekaj vrhunskih igralcev, mi pa brez dveh najboljših centrov. Čez dva dneva bo zato povsem druga tekma. Sam bi raje igral proti komu drugemu, ne proti Avstrijcem, saj se proti njim velikokrat srečamo, sedaj pa še na tem velikem turnirju. Želimo pa z vrhunskim pristopom že začeti dvoboj. Avstrijci so dobri, imajo tri igralce iz NHL, in s tem nove razsežnosti v njihovi igri. Tudi ostali igralci so 'kalibri' NHL, igrajo vidne vloge v svojih klubih. Ne bo lahko, pričakujem težko tekmo. Tu je še dodatno sosedsko rivalstvo in ponos," je naslednjo tekmo napovedal Kopitar.

Prevc in Fabjanova spodbujala rise

Tekmi med Slovenijo in ZDA je potekala v Šajbi, po slovensko ploščku, kot je ime manjše hokejske dvorane v Sočiju, na tribunah se je občasno slišalo tudi slovensko navijanje. Med gledalci pa sta bila dva dobitnika medalj, Peter Prevc in Vesna Fabjan. Pa tudi slovenski predsednik Borut Pahor, verjetno so mu hokejisti v slačilnici povedali, da so na turnirju dosegli že šest golov za šest ur njegovega drsanja, ter minister, pristojen za šport, Jernej Pikalo.

Komentarjev 1
  • dragec 09:41 17.februar 2014.

    IMAM OBČUTEK, DA NEKAJ NE ŠTIMA V TEJ REPREZENTANCI. ??????