Magazin
2853 ogledov

Najbolj modna imena

Pri nas sta najpopularnejši imeni Luka in Lana. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Trend nenavadnih imen se nadaljuje, lingvisti pa trdijo, da so glavni razlog za moderna imena moderni starši, ki zaradi svojega ega želijo dati otroku unikatno ime.

Časi, ko so otroci dobivali imena po starših, starih starših ali prastarih starših, so že zdavnaj mimo. Statistike v Združenih državah Amerike kažejo, da ima 80 odstotkov otrok, ki so se rodili v zadnjih dveh letih, skrajno nenavadna imena, kot so Hanibal, Osama, Ray-Charles, Una, Tuba, Hula, Pula, Whiskey, Airplane ali Birthday. Pri nas so starši pri imenih vendarle razumnejši. V Sloveniji je že enajsto leto zapored najpopularnejše ime Luka, Lana pa med dekliškimi imeni kraljuje že tretje leto.

Za Lukom so v Sloveniji najbolj priljubljena imena še Nik, Žan, Jakob, Nejc, Žiga, Jan, Aljaž, Jaka in Matic. Za deklice pa so za Lano popularna še imena Eva, Sara, Nika, Zala, Lara, Ana, Neža, Hana in Julija.

Top 5 slovenskih za fantke:
Luka
Nik
Žan
Jakob
Nejc

Top 5 slovenskih za punčke:
Lana
Eva
Sara
Nika
Zala

Edinstvena in nenavadna
Velik hit čez lužo so uniseks imena, ki so primerna tako za dečka kot za deklico. Tako ima igralka Kim Basinger hčerko Ireland, igralka Gwyneth Paltrow ima hčerko Apple, nekdanja teniška igralka Steffi Graf sina Jadna, hčerki Michaela Jacksona pa je ime Paris. Pravilo, ki se ga sodobni starši držijo, je, da ime dobro zveni in da ga še nihče nima. Tudi pri nas je med znanimi starši razširjen trend izvirnih imen. Piarovka Nina Vipotnik je sinu dala ime Lin, sinu Jerce Legan je ime Ruben. Voditeljica Urška Pirš ima sina Arona Nala. "Od nekdaj sem si želela otroku dati ime na a in nenadoma mi je na pamet padel Aron, zato sem vztrajala pri tej izbiri. Zdi se mi tako močno ime. Ime Nal pa sva z Robijem izbrala, ker imava nečaka Lana in tako imamo zdaj še Nala," nam je zaupala Pirševa.

Ameriški sociolog Gabriel Rodriguez pravi, da se je trend modernih imen razširil zaradi individualizacije, ki je značilna za moderno družbo, in pretirane želje staršev, da bi bili izvirni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.