Šport
17 ogledov

Najbolj napete "loterije" v zgodovini hokeja

Forsberg Hirsch Švedska Kanada Lillehammer OI 1994 Reševalni pas/Twitter
T. J. Oshie je s štirimi goli iz šestih kazenskih strelov na sobotni tekmi med Rusijo in ZDA postavil nov rekord tekem pod okriljem Mednarodne hokejske zveze (IIHF). Pred tekmo risov z Oshiejem in druščino se spomnimo še nekaj legendarnih "loterij".

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je po rekordni seriji med Rusijo in ZDA, ki je po zaslugi kar štirih uspešno izvedenih kazenskih strelih T. J. Oshieja vzela skalp domačinov, sestavila seznam najbolj nepozabnih "loterij" z največjih tekmovanj.

Peter Forsberg (Švedska) proti Kanadi na OI 1994

Švedski mojster Peter Forsberg je poskrbel za eno najbolj nepozabnih potez v zgodovini olimpijskih iger, še posebej zato, ker je kanadskega vratarja Coreyja Hirscha premagal na finalni tekmi v Lillehammerju. Pri rezultatu 2:2 je v sedmem krogu izvajanja kazenskih strelov takrat 20-letni član MODO Ornskoldsvika "položil" Hirscha in ga z bekendom premagal pod njegovo rokavico.

Švedi so zlato osvojili po ubranjenem strelu Tommyja Sala, ki je ustavil Paula Kariyo, Forsbergov strel pa je kasneje končal tudi na znamki švedske pošte. Forsberg je kasneje priznal, da si je potezo "sposodil" od Kenta Nilssona, ki je na SP 1989 na podoben način zabil ekipi ZDA.

Jonathan Toews (Kanada) proti ZDA na mladinskem SP 2007

Na MSP 2007 je bil rezultat med Kanado in ZDA poravnan na 1:1, polfinale pa je moralo odločiti izvajanje kazenskih strelov. Kanadčan Jonathan Toews je v sedmih krogih zadel kar trikrat, Carey Price, ki s Toewsom igra tudi v Sočiju, pa je ubranil odločilni strel Petru Muellerju. Bodoči kapetan Chicago Blackhawks je v finalu s Kanadčani premagal Rusijo (4:2)..

Andy Roach (ZDA) proti Češki na SP 2004

Ameriški branilec Andy Roach je s spektakularnim zmagovitim golom šokiral domače navijače in izločil Čehe v četrtfinalu SP leta 2004. Vratar Tomáš Vokoun ni imel možnosti proti Roachu, ki je blestel tudi v tekmi za bronasto kolajno proti Slovaški (1:0). Vokoun je leto kasneje dočakal maščevanje, ko so Čehi po popolni prevladi slavili šele po zaslugi kazenskega strela Martina Ručinskýja, Vokoun pa je med drugim ustavil tudi strel Roacha. Čehi so kasneje osvojili zlato kolajno.

Dominik Hašek proti Kanadi na OI 1998

Nepozabni polfinale na olimpijskih igrah v Naganu je združil Kanado in Češko. Le Robert Reichel je od Čehov uspel premagati Patrick Roya s perfektnim strelom ob vratnici, toda pravi češki junak je bil vratar Dominik Hašek. "Dominator" je ustavil Thea Fleuryja, Raya Bourqueja, Joeja Nieuwendyka, Erica Lindrosa in Brendana Shanahana. Kanadski selektor se v eni najbolj kontroverznih potez v hokejski zgodovini ni odločil za Wayna Gretzkyja, ki je s Kanadčani na koncu ostal brez kolajne, Čehi pa so osvojili prvo zlato.

Eric Lindros (Kanada) proti Nemčiji na OI 1992

Vloga favorita ni štela za nič v četrtfinalu olimpijskih iger v Albertvillu, kjer je imela Kanada hude težave proti Nemčiji. Z bodočimi zvezdami lige NHL Seanom Burkom, Joejem Juneaujem in Ericom Lindrosom so Kanadčani potrebovali gol Lindrosa v šesti seriji, preden je nemški napadalec Peter Draisaitl zapravil odločilni strel – plošček se je izmuznil Burku in se neverjetno ustavil prav na golovi črti. Kanada je po zmagi nad Češko izgubila finale z ZDA (1:3).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.