Slovenija
37 ogledov

Najbolj neučakane so se prebudile

Reševanje dvoživk
1/7
Društvo Žverca
Samo v Hrašah čez cesto vsako leto prenesejo do 15 tisoč dvoživk.

"Najbolj neučakane dvoživke so se že prebudile iz zimskega spanca, zato smo v nekaterih krajih prostovoljci že začeli postavljati zaščitne mreže za dvoživke (Večna pot, Hraše pri Smledniku, Rova pri Radomljah, Boreci pri Ljutomeru ...)," so sporočili iz društva Žverca. Množično spomladansko selitev dvoživk pričakujejo v naslednjih dneh, zato pozivajo prostovoljce, naj se pridružijo njihovi akciji. Mreže so že postavili na Večni poti, v Hrašah pri Smledniku, na Rovah pri Radomljah in v Borecih pri Ljutomeru.

Dvoživke so najbolj ranljive spomladi, ko se selijo iz prezimovališč (gozdov) v mrestišča (mlake), saj je večina dvoživk v času razmnoževanja vezana na vodo. V tem času se premikajo počasi, saj nosijo zarod, poleg tega pa samice na hrbtu že prenašajo samce. V krajih, kjer njihovo selitveno pot prečka prometna cesta, večina populacije konča pod kolesi avtomobilov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.