Zdravje > Aktualno
54 ogledov

Najbolj ogrožajo dojenčke

Nezdrava prehrana med materino nosečnostjo bo otroku pozneje bolj dišala kot zdr Žurnal24 main
V UKC Ljubljana opažajo porast otrok z respiratornim sincicijskim virusom, nekateri med njimi so tudi zelo bolni.

Na otroških oddelkih klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana trenutno tretjino postelj zasedajo otroci z akutnim bronhiolitisom, ki ga večinoma povzroča respiratorni sincicijski virus. Na otroški intenzivni terapiji kirurške klinike, kjer z umetnim predihavanjem zdravijo najbolj bolne otroke, pa ima bronhiolitis polovica otrok.

"Okužbe z respiratornim sincicijskim virusom najbolj ogrožajo dojenčke v prvih mesecih življenja, posebej pa so ogroženi prezgodaj rojeni otroci, tisti s kronično pljučno boleznijo in prirojenimi srčnimi napakami,"  pravi Marko Pokorn s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Sorojenca vzemite iz vrtca 

Ker so okužbe s tem virusom med otroci, ki obiskujejo vrtec, zelo pogoste in se vsak otrok, ki hodi v vrtec, vsako leto okuži z respiratornim sincicijskim virusom, velja priporočilo, da starši novorojencev oziroma otrok v prvih mesecih življenja starejšega sorojenca v zimskih mesecih vzamejo iz vrtca. "Na ta način lahko učinkovito preprečimo okužbe z respiratornim sincicijskim virusom pri majhnih otrocih. Seveda se je treba izogibati zaprtih prostorov z veliko ljudmi, pa še prehlajeni odrasli naj ne pestujejo novorojencev," je dodal Pokorn.


Predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo kirurške klinike UKC Ivan Vidmar pa je ocenil, da je akutni bronhiolitis, ki ga v večini primerov povzroča respiratorni sincicijski virus, trenutno verjetno najbolj pogosta diagnoza otrok, ki jih zdravijo na intenzivni terapiji s pomočjo umetne ventilacije. Nihče od teh otrok pa na tem oddelku ni umrl, je dodal. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa na spletni strani pojasnjujejo, da se je sezona respiratornega sincicijskega virusa začela novembra lani. Delež potrjenih okužb s tem virusom je bil nedavno 20 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.