Slovenija
30 ogledov

Najbolj vroče je bilo v Črnomlju, Novi Gorici in Ljubljani

Vročina Profimedias
Končne maksimalne dnevne temperature so pokazale, da je bilo danes najbolj vroče v Črnomlju, Novi Gorici in Ljubljani, kjer so namerili okoli 34 stopinj Celzija. Jutri bo še za kakšno stopinjo bolj vroče.

Agencija za okolje je izdala opozorilo zaradi vročinskega vala. "V ponedeljek in torek bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev," so zjutraj zapisali na ARSO. 

"Danes so avtomatske postaje zabeležile maksimalno temperaturo 34 stopinj Celzija v več krajih, predvsem na Goriškem ter v severovzhodni in vzhodni Sloveniji," je povedal Uroš Strajner, dežurni prognostik pri Arso, ko točne maksimalne temperature iz maksimalnih termometrov pozno popoldan še niso bile znane.

Jutri še za eno stopinjo več

Tako so najvišjo temperaturo 34 stopinj Celzija okoli 16. ure zabeležile avtomatske postaje v Novi Gorici, Lendavi ali v Krškem. "Če je bila na Primorskem že včeraj maksimalna temperatura 34 stopinj Celzija, se je na 34 stopinj živo srebro povzpelo danes tudi na vzhodu in severovzhodu," je povedal Strajner, ki za jutri napoveduje še višje temperature. "Jutri se pričakuje še kakšna stopinj več." 

Maksimalni termometri so najvišjo temperaturo izmerili v Črnomlju (34 stopinj Celzija), le nekoliko manj so namerili v Novi Gorici (33,8) in Ljubljani (33,8).

Vremenoslovci sicer za jutri napovedujejo večinoma sončno vreme, z južnim do jugovzhodnim vetrom. "Popoldne in zvečer bo nastala kakšna nevihta," napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija."

Od srede naprej ohladitev

V sredo bo spremenljivo oblačno, predvsem v zahodni in severni Sloveniji se bodo pojavljale krajevne padavine, v glavnem plohe in nevihte. "Vročina bo nekoliko popustila," pravijo pri Arsu. "V noči na četrtek se bodo padavine in nevihte razširile nad vso Slovenijo, vmes bodo tudi močnejši nalivi."

V četrtek bo oblačno, občasno bo deževalo, na Primorskem bodo sprva tudi nevihte, ohladilo se bo. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še manjše padavine, deloma plohe. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:56 11.julij 2016.

    Uau... celo 2 dni vročinskega vala v letošnjem letu.. nekaj so zadnjič govorili o rekordih. Zdej ne vem, al so bili mišljeni rekordi v mokrem in mrzlem poletju ali namišljeni rekordi o najhujšem vročem poletju kot promocija globalnega segrevanja.