Svet
13 ogledov

Najbolje je mamam na Finskem

poročilo o materinstvu EPA
Raziskava človekoljubne organizacije pravi, da je najbolje biti mama v skandinavskih državah, najslabše pa v Somaliji. Slovenija uvrščena solidno.

Letošnje poročilo človekoljubne organizacije Save the Children izpostavlja, da razlika v ugodnih razmerah za materinstvo po svetu postaja vedno večja. Najboljši pogoji za mame so v Skandinaviji, najslabši pa v Somaliji. Na seznamu 178 držav se Slovenija uvršča na 17. mesto.

Slovenija boljša od Kanade in Francije

Pri raziskavi so upoštevali zdravje mater, smrtnost otrok, izobrazbo, dohodek in družbeni položaj žensk na splošno.

Sodeč po teh kazalnikih je najbolje mamam na Finskem, Norveškem in Švedskem, na repu seznama pa so se znašle afriške države, kot so Somalija, Demokratična republika Kongo in Nigerija. Slovenija se sicer uvršča med prvih 20 najugodnejših držav na svetu, a 17. mesto kljub vsemu pomeni padec od lanske uvrstitve na 14. mesto. Ta je posledica slabšega bruto domačega proizvoda na prebivalca, a kljub temu smo še vedno bolje uvrščeni od Kanade, Francije in Irske.

Stabilno zdravstvo za najšibkejše

Afriške države so sicer redno na dnu seznama, k temu pa pripomorejo tudi oboroženi konflikti in v nekaterih primerih naravne nesreče.

Poročilo poudarja, da bi morale biti vse države bolj pripravljene priskočiti na pomoč materam in otrokom v težavah.

Komentarjev 1
  • erikkk 12:14 06.maj 2014.

    V kanadi se bolj zavedajo da nekatere ženske namerno rojevajo, sploh take ki so nezaposlene, samo da bi od države vlekle denar...Pri nas so žal slepi za taka početja nekaterih žensk ...Poudarjam nekaterih .. ker niso vse take ...