Slovenija
70 ogledov

Najboljša istrska oljčna olja

Oljčno olje bo ena od zvezd Praznika cvetja, vina in oljčnega olja v Ankaranu. ( Žurnal24 main
Oljčni festival. Na Belvederju nad Izolo bodo predstavili najboljša istrska oljčna olja.

Ponudba kakovostna, a majhna

Oljkarstvo. Na letošnjem Festivalu zlata oljčna vejica, ki se bo začel v petek na Belvederju nad Izolo, se bo predstavilo 46 oljčnih olj, ki so prejela zlato priznanje. Tega podeljuje posebna komisija, imenovana slovenski panel za senzorično ocenjevanje oljčnega olja, ki ga vodi Milena Miklavčič Bučar.  Letos so zaradi skromnejše letine prejeli le 55 vzorcev, medtem ko jih je bilo v preteklih letih čez sto (lani celo 130). Bučarjeva  je poudarila, da je oljčno olje Slovenske Istre visoke kakovosti.

Priznanja najboljšim

Na prireditvi bodo podelili priznanje šampionu med oljčnimi olji, nagradili pa bodo tudi najboljšega v kategorijah sortnih olj, zaščitene označbi porekla, eko-pridelave in za najbolj všečno olje po izboru novinarjev in gostincev. Festival, ki se bo nadaljeval s sejmi oljčnega olja v Portorožu (30. marca), v Izoli (6. aprila) in Kopru (5. maja) sicer organizira Društvo oljkarjev Slovenske Istre (Dosi).

Izpad pridelka

Oljkar Boris Jenko je ob predstavitvi festivala opozoril, da  je narava oljkarje v lanskem letu močno prizadela, tako da je bil izpad pridelka okoli 40-odstoten, ponekod, denimo na območju Kopra, pa celo 80-odstoten. Po besedah Viljanke Vesel, podpredsednice Dosi, bo lansko oljčno olje zaradi skromne letine kmalu pošlo. Oljkarje zdaj skrbi kako bodo uspeli v prihodnje zadovoljevati potrebe kupcev. Cena oljčnega olja z zaščiteno označbo porekla Slovenske Istre znaša približno 18 evrov za liter, za olje brez zaščitenega porekla pa je cena med 12 in 15 evrov za liter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.