Slovenija
34 ogledov

Najceneje naj ne bo merilo pri živalih

primorska 20.02.2008, sveti anton, zavetisce za zivali, pes, kuza, foto barbara Barbara Milavec
Proti občinski izbiri najcenejšega zavetišča in usmrtitvi v 30 dneh. Župan: Drugače kot po zakonu ne moremo.

"O živih bitjih se ne odloča po merilu najnižje cene," je prepričana Dona Gomilšek, članica Društva za zaščito živali Posavje, ki je včeraj pripravilo protest na Trgu Matije Gubca. Z njim so želeli opozoriti, da se ne strinjajo z odločitvijo Občine Krško, ki je skrb za zapuščene živali zaupala zavetišču Meli iz Trebnjega, saj menijo, da bi bilo zanje bistveno bolje poskrbljeno v brežiškem zavetišču.

Nerazumljiva matematika

Zaradi zakona o javnih naročilih drugačne odločitve, kot so jo, niso mogli sprejeti, pojasnjuje župan Miran Stanko: "Javili so se trije ponudniki, posel je dobil najugodnejši; zavetišče Meli je storitev ponudilo za 13.000, zavetišče Brežice pa za 16.000 evrov."

V društvu jih skrbi, da bodo šli stroški prevoza v okoli 50 kilometrov oddaljeno Trebnje na račun kakovostne oskrbe živali v zavetišču. "Te matematike ne razumem, saj gre za pavšalno ceno za oskrbo, ki jo moramo imeti po zakonu, torej je isto storitev tisti, ki je bližje, ponudil za višjo ceno," odgovarja Stanko.

Za več odgovornosti

S protestom so v društvu želeli izraziti tudi nestrinjanje z zakonsko dovoljenimi usmrtitvami po 30 dneh bivanja v zavetišču in opozoriti na neodzivnost inšpekcijskih služb. "Ko bodo lastniki živali postali odgovorni, bo v zavetiščih manj zapuščenih živali in zato toliko manj težav," dodaja Gomilškova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.