Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Najcenejši ukrep proti gripi

zivljenje 17.10.13. umivanje rok, foto: shutterstock Shutterstock
Najcenejši in zelo učinkovit ukrep proti prehladu in gipi je redno umivanje rok. Otroci naj higienske navade osvojijo čim prej.

Prva prehladna obolenja se že širijo po pisarnah in učilnicah, zato je skrajni čas, da poskrbite za ustrezno preventivo in se poskusite izogniti okužbi. "Najcenejši in najučinkovitejši ukrep pri preprečevanju prehladnih obolenj ali gripe je vsekakor umivanje rok, zato posameznikom svetujemo, naj skrbijo za higieno rok in jih redno umivajo, kot da bi bilo to opravilo ena od njihovih službenih dolžnosti," pravi Maja Krašovec iz Dezinfekcijskega društva Slovenije.

Izberite kakovostno milo

Po izkušnjah Krašovčeve se veliko ljudi izogiba pogostemu umivanju rok z milom, ker to kožo izsuši ali pa jih vonj dezinfekcijskih sredstev spominja na bolnišnico. "Na tem mestu opozarjamo, da morajo biti uporabniki pri izbiri mil ali dezinfekcijskih sredstev previdni in izbrati kakovostne proizvode. Na trgu namreč obstajajo sredstva brez neželenih stranskih učinkov ali neprijetnega vonja, ki obenem rok ne izsušijo (zaradi dodanih negovalnih sestavin jih lahko celo negujejo), vendar so običajno malenkost dražja," pojasnjuje. Cena naj torej ne bo edino merilo pri izbiri mila, še posebno zato, ker ne gre za veliko denarja. Prednost dajte raje kakovosti, hvaležni pa vam bodo tako vaše roke kot vaše zdravje.

Kar se Janezek nauči ...

Najbolje je skrb za higieno priučiti že malčkom, takoj ko so dovolj veliki, da si – sprva seveda pod budnim očesom staršev – že sami umivajo roke. "Prvi samostojni koraki umivanja rok naj bodo najprej zabavni in šele nato pravilni," pravi Krašovčeva. Poskrbite, da bo otroku prijazna tudi kopalnica – pristavite mu pručko, kupite njemu privlačno embalažo za milo in skupaj z njim izberite brisačo, ki bo samo njegova. Poučite ga tudi, kako mora odpreti pipo, da voda ne bo prehladna ali prevroča.

Mikrobi

Z umivanjem rok odstranimo le z dotikanjem pridobljene mikrobe, ne pa tudi naših zaščitnih, ki jih imamo stalno na rokah in nas varujejo pred vdorom potencialno škodljivih vrst.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.