Avto
141 ogledov

Najcenejši z zasloni na dotik

Renault R-Link Renault
Multimedija. Vsebina, ki je bila del dragih avtomobilov, že v najdostopnejših.

Zasloni na dotik. Danes je življenje brez pametnih telefonov z zasloni, občutljivimi na dotik, nepredstavljivo. V prihodnje bo enako z avtomobili. Že zdaj so se veliki barvni zasloni preselili v najcenejša vozila. Imajo jih praktično vsi prodani novi clii pri nas.

Z navigacijo za 410 evrov

Čeprav so številni zaradi varnosti dvomili v takšne zaslone v vozilih, ti postajajo del vsakdana. Njihovo delovanje so nekateri že prilagodili starejšim voznikom in tistim, ki so tehnike manj vešči. Imajo ga celo dacie. Najcenejši model na našem trgu – dacia sandero, ki stane manj kot osem tisočakov, v kombinaciji z najbolj založeno opremo za 410 evrov ponuja multimedijski sistem Media Nav z velikim zaslonom na dotik, ki podpira navigacijo s kartografijo regije ali Evrope. Zaslon je na voljo tudi v drugih modelih romunskega proizvajalca, kar je vzrok, da se je delež prodanih vozil s sistemom Media Nav s sedmih odstotkov na začetku lanskega leta do danes podvojil.

Pri zadnji generaciji renault clia, kjer je zaslon na dotik od drugega nivoja opreme serijski, je delež stoodstoten.

Prihajajo v najmanjše

Sedempalčni zaslon na dotik je tudi v večini slovenskih peugeotov 208. Skoraj polovica prodanih ga je kupila v sklopu serijske opreme, 11 odstotkov pa ga je izbralo s seznama opcijske opreme, kjer v kombinaciji z navigacijsko napravo stane 894 evrov.

“V zadnjem času, ko se zasloni pojavljajo v skoraj vseh modelih, imamo okoli 60-odstotni delež vozil, ki imajo v opremi sistem Nissan Connect, od tega je 27 odstotkov vozil opremljenih s sistemom štirih kamer (AVM), ki vozniku na deljenem zaslonu omogoča 360-stopinjski pregled okoli vozila. Zaslon na dotik ima 40 odstotkov novih notov,” pojasnjujejo pri Nissanu Slovenija.

Tehnologija, ki je zavladala svetu pametnih telefonov, se bo letos množično selila v poceni mestne avtomobile. Zasloni na dotik prihajajo v novi renault twingo, toyota aygo, citroën C1 in peugeot 108.

Dacia Media Nav

Renault je v svojo nizkocenovno znamko vgradil sistem Media Nav, ki vključuje sedempalčni barvni zaslon na dotik in navigacijo. Meniji za pregledovanje slik, upravljanje radia in navigacijo so preprosti in prilagojeni za starejše uporabnike.

 

Dacia lodgy | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Renault R-link
Sistem poleg naštetega pri Medii Nav ponuja povezavo z internetom in številne uporabne aplikacije, kot je sistem Eco Drive, ki z realnimi informacijami (povprečna hitrost, informacije o privarčevanem gorivu) pripomore k nižji porabi goriva.

Renault clio GT | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


 

Toyota Touch & Go
6,1-palčni zaslon na dotik nadgrajujeta navigacija in dostop do internetnih funkcij, kot so Google Maps in cestne kamere, ter aplikacij (vremenska napoved). Prek zaslona in povezave bluetooth je mogoče pošiljati in sprejemati SMS-sporočila.

Toyota yaris hybrid | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


 

Peugeot Smeg
Pregleden sedempalčni barvni zaslon na dotik je iz potniške kabine izrinil večino gumbov. Podpira upravljanje navigacije in avdiosistema, prostoročno telefoniranje ter predvajanje glasbe z mobilnega telefona ali USB-ključka.

Peugeot 208 | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban


 

Nissan Connect
Združuje satelitsko navigacijo, povezavo prek bluetootha ali USB-ključka. Tehnologija Google TM omogoča načrtovanje poti, še preden sedemo za volan. Sistem AVM ponuja 360-stopinjski prikaz okolice na notranjem 5,8-palčnem zaslonu na dotik.

Nissan note | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

 

Komentarjev 1
  • renemario 19:56 21.marec 2014.

    In namesto, da se ukvarjaš z vožnjo tipkaš po monitorju ??????? Skrajne poneumljanje ljudi.