Avto
144 ogledov

Najdejo le petino ukradenih vozil

Pri kraji vozil gre velikokrat za dobro organizirane družbe, ki jih je težko odk Žurnal24 main
Kraja avtomobila. Možnost, da dobite avto nazaj, se manjša iz ure v uro po tatvini. Policija. Izsledi dobrih 20 odstotkov vozil.
Previdno pri delih
Popravilo.

Previdnost velja tudi pri servisiranju ali popravilu vozila z rezervnimi deli, saj se na trgu pojavlja veliko ukradenih rezervnih delov.
Policija ima namrečvedno večmožnosti za izsleditev in identifikacijo ukradenih rezervnih delov. Če policisti na vašem vozilu odkrijejo ukradene dele, boste zanje odgovarjali vi. Težko je namrečdokazati, od kod so ti deli prišli, še posebno če ste vozilo popravljali pri nepooblaščenem serviserju ali celo na črno.
Zavarujte se, bodite skeptični. Pri policiji svetujejo, da pri servisiranju izbirate mehanike, ki jim zaupate, in ne takšne, ki ponujajo poceni popravilo.

“Lani je bilo ukradenih 596 osebnih vozil, našli pa smo jih 122. Po naših ocenah od 80 do 85 odstotkov vseh ukradenih vozil ostane v Sloveniji,” je povedal Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije. “Za uspešno iskanje ukradenega vozila mora oškodovanec čim prej stopiti v stik z detektivom, najbolje vzporedno s prijavo policiji, saj je takrat sled najbolj vroča,” svetuje detektivka Bernarda Rat Škrabar.

Pri nas ostanejo le cenejši
Znotraj države ostanejo predvsem vozila starejših letnikov in modelov ter vozila srednjega in nižjega razreda. Kraja teh je namrečnamenjena rezervnim delom. Policija v ta namen stalno preverja prodajo delov prek oglasov in nadzira delavnice.

Policija išče le do meje
Veliko težje pa lastniki dobijo avte, ki so jih tatovi odpeljali iz države, saj se pristojnosti slovenske policije na meji končajo. Vsako ukradeno vozilo je sicer vneseno v schengenski informacijski sistem, s čimer se povečajo možnosti, da bo med preverjanjem ob prehodu iz meje Evropske unije odkrito. Menegalija svetuje, da se v takem primeru obrnete na specializirane agencije za odkrivanje ukradenih vozil. A Rat Škrabarjeva pravi, da je možnost najdbe vozila v tujini precej manjša, še posebno če se ne ve, v katero smer so ga odpeljali.

Oglase spremljajte tudi sami
Oglasi. “Za oškodovanca je zelo pomembno, da tudi sam spremlja prodajo prek oglasov, saj najbolje pozna svoje vozilo in s tem najlažje prepozna dele,” opozarja Menegalija in dodaja, da se veliko delov preproda znotraj prijavljenih mehaničnih delavnic.
Komentar: Miha Pečoler
Priložnost ...  ... dela tatu. In glede na to, da odkrijejo le vsak peti ukraden avto, je priložnosti dovolj.

Lani junija je policija uspešno razbila eno od večjih mrež organiziranega kriminala za krajo avtomobilov, pri čemer so ovadili 16 ljudi in odkrili 20 ukradenih vozil. Ampak to je le ena od uspešnih akcij, kakršnih bi moralo biti še veliko več, da bi se statistika, ki kaže, da policija izsledi le vsak peti ukraden avto, izboljšala. Ob tem je še bolj skrb vzbujajoče, da je ta številka iz leta v leto enaka, čeprav je MO ali modus operandi teh združb tako kot prizorišča tatvin iz leta v leto podoben, če ne kar enak. Še vedno se namrečdogaja, da v eni noči z javnih parkiriščpo prestolnici izgine (ali jih “slečejo”) večvozil iste znamke, ki so po “naključju” del voznega parka večjega podjetja ali družbe. Policija na prizorišču zločina sicer ugotovi, da so bili na delu profesionalci, sprašujem pa se, ali se ob odkrivanju storilcev daje dovolj poudarka na zgoraj omenjeno povezavo med ukradenimi vozili in njihovimi lastniki. Tako še vedno velja, da je varnost naše lastnine predvsem domena nas samih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.