Zdravje > Življenjski stil
84 ogledov

Najenostavnejša dieta v štirih korakih

poledica Saša Despot
Jejte zajtrk, omejite sedenje in hitro hrano ter naredite vsaj 10.000 korakov na dan.

Raziskovalci z Inštituta za zdravstvene raziskave Menezis na Tasmaniji so oblikovali enostavno metodo, ki posameznikom pomaga shujšati ali pa vsaj omejiti pridobivanje kilogramov s starostjo. 

Plan, ki je bolj kot dieta načrt zdravega življenjskega sloga, ima štiri smernice,

  1.  Jejte zajtrk
  2.  Hrano za s seboj si privoščite največ enkrat na teden
  3.  Naredite vsaj 10.000 korakov na dan
  4. Televizije ne glejte več kot dve uri dnevno

“Nekaj takega kot 10.000 korakov na dan je enostaven cilj, večina ljudi si lahko privošči pedometer ali pa korake šteje na telefonu,” je dejala Kylie Smith z Univerze v Tasmaniji. Ob tem je pojasnila, da so želeli s korakom povezanim z omejevanjem gledanja spremeniti navade prekomernega sedenja, omejevanje hrane za seboj, pa opozarja na nezdravo hitro prehrano.   

Raziskava je bila del dlje časa trajajoč longitudinalne raziskave, v kateri je sodelovalo 8.000 odraslih, ki so bili ob začetku izvajanja študije stari vsaj 26 let. 

Treba se je držati pravil

"Precej pogosto je, da mlajši odrasli pridobijo težo v petih letih. Večina posameznikov v raziskavi se je v tem času pridobila okoli dva kilograma. Ljudje, ki so sledili vsem štirim smernicam so pridobili najmanj teže," je dejala Smithova in dodal, da manj, kot so posamezniki sledili omenjenim korakom, bolj so se zredili.

Tisti, ki niso izpolnjevali cilja 10.000 prehojenih korakov na dan, so pridobili 2,6 kilograma več od tistih, ki so upoštevali to navodilo. Posamezniki, ki so pogosto hodili po hrano za seboj, so pridobili 1,9 kilograma več od tistih, ki tega niso počeli.

"Čez čas bose videli resnične prednosti, ki jih prinaša sledenje tem enostavnim nasvetom. Precej pogosto je, da mladi odrasli pridobijo teže, sledenje tem smernicam kaže, da ni nujno, da je tako," je povedala Smithova.

Komentarjev 1
  • gogi3 21:26 29.januar 2017.

    Najpreprostejša dieta je, da iz prehrane izločite vse preproste OH, še posedaj sladkor.