Šport > Nogomet
19 ogledov

Najkrajši staž v zadnjih 82 letih

david moyes Reuters
Staž Davida Moyesa, ki je na klopi Manchester Uniteda sedel 49 tekem oziroma 295 dni, je najkrajši v zadnjih 82 letih.

V svetovnih medijih odmeva razhod Manchester Uniteda in trenerja Davida Moyesa. Škotski strateg je po sezoni, polni razočaranj, v kateri je ekipo angleškega prvaka preobrazil v moštvo s sredine ligaške lestvice, moral zapustiti Old Trafford.

Moyes, naslednik Sira Alexa Fergusona, je z rdečimi vragi podpisal šestletno pogodbo, ki jo je vodstvo angleškega prvoligaša prekinilo po vsega 295 dneh. Vzroki so na dlani: United bo sezono končal brez osvojene lovorike, trenutno pa je na sedmem mestu Premier League in ima za petim mestom, ki še zagotavlja nastop v Evropski ligi, 12 točk zaostanka.

Moyesov staž je najkrajši v zadnjih 82 letih, saj je United vodil na skromnih 49 tekmah. Če izvzamemo začasnega trenerja Matta Busbyja v sezoni 1970/1971, je Moyesov staž najkrajši po Walterju Crickmerju v sezoni 1931/1932. Crickmer se je leta 1935 vrnil na Old Trafford, kjer je ostal osem let, tako da je krajši mandat od Moyesa imel le Clarence Hilditch v sezoni 1926/1927, ko je United vodil na 33 tekmah.

Nanizal nekaj mejnikov

Moyes je v svojem kratkem mandatu poskrbel za nekaj mejnikov. Postal je drugi najuspešnejši trener glede na odstotek zmag (55,1 %), takoj za Fergusonom. S porazom proti Evertonu (0:2) se je prvič v zgodovini kluba pripetilo, da bi Everton, Liverpool in Manchester City v eni sezoni tako doma kot v gosteh premagali rdeče vrage.

Poraz z Evertonom je izničil teoretične možnosti, da bi United sezono končal med prvimi štirimi ekipami, prav tako pa je jasno, da bo dosegel najslabši ligaški rezultat po letu 1991, ko je pristal na šestem mestu. Everton je na Old Traffordu zmagal prvič po letu 1992, West Browmich prvič po 1978 in Newcastle prvič po 1972.

Ugibanja o tem, kdo bo nasledil Moyesa, so že v polnem zagonu. Jürgen Klopp je zanikal selitev in se zaobljubil Borussi Dortmund, neposreden je bil tudi trener Bayerna Pep Guardiola. ''Povejte ljudem v Angliji, da ni šans,'' je dejal Španec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.