Ambient
1921 ogledov

Najobširnejši vodnik po kuhinjskih tlakih

kuhinjski tlak Žurnal24 main
Iščete alternativo za ploščice? Niste prepričani, kako vzdrževati parket v kuhinji? Želite tlak z močnim vzorcem? Odgovorite si na vaša vprašanja v našem najobširnejšem vodniku po kuhinjskih tlakih.

Če menjate kuhinjski tlak ali pa se sprašujete, kateri material je za tla vaše nove kuhinje najprimernejši, se odločite za material, ki bo trajen in funkcionalen. Na tržišču imate veliko izbire, v različnih cenovnih razredih ter stilih, zato je izbira kuhinjskih tlakov najbrž stresna izkušnja. Najobširnejši vodnik po izbiri kuhinjskih tlakov vam lahko pomaga razrešiti nekatere dileme in izbrati najboljši tlak za vašo kuhinjo.

Najpomembnejša je gotovo funkcija. Ker je kuhinja v pogosti rabi in ker se nam tam rado kaj razbije ali polije – od olj pa do vina –, želite na imeti na tleh material, ki bo vzdržljiv in trajen.

Najbolj vzdržljivi materiali so:

  • Beton
  • Guma
  • Kamen
  • Ploščice
  • Vinil
  • Laminat

Poleg vzdržljivosti pa je od kuhinjskega tlaka pričakovano tudi, da bo vzdržal veliko 'prometa' – premikanja sem ter tja in stanja na mestu v dolgih intervalih. Tla z večjo mehkostjo so udobnejša, sploh če trpite za bolečinami v križu.

Najbolj ergonomska izbira so:

  • Bambus
  • Preproga
  • Pluta
  • Guma
  • Vinil
  • Les
  • Laminat

Poglejmo torej vse na tržišču dosegljive materiale in pretehtajmo njihove prednosti in slabosti.

 

Bambus

Bambus je odličen material za kuhinjska tla, sploh če želite izbrati okolju prijazno surovino: bambus namreč raste tako hitro, da je izjemno trajnosten material. Poleg ekološkega aspekta pa je pomembno tudi, da je bambus praktično najmočnejši izmed vseh dobavljivih materialov.

Namigi: Ko izbirate bambusov parket, izberite znanega proizvajalca, ki vam bo ponudil kar najdaljšo dobo garancije. Daljša garancija – kvalitetnejši bambus.

Prednosti: Vzdržljiv, vzorčast, ekološko prijazen, dolga garancijska doba.

Slabosti: Nekateri bambusovi parketi se hitro poškodujejo.

 

Preproga

Preproge niso najbolj priljubljen material za kuhinjska tla, saj jih je težko vzdrževati in čistiti. Toda tehnologija je toliko napredovala, da so na tržišču že dostopne preproge, izdelane za prostore z veliko 'prometa', ki se lahko očistijo in preprosto namestijo.

Nasvet: Najbolje je, da kupite majhne plošče preprog in jih sestavite v večjo preprogo kar na mestu. Tako jih boste lažje posamično čistili. Na spodnji strani naj imajo gumo, ki bo preprečila drsenje in vlaženje preproge. Kupite nekaj dodatnih kosov, da bo zamenjava zaradi obrabe hitra in enostavna.

Prednosti: Vzdržljiva, v sodobnih barvah in vzorcih, mehka in podložena, lahko jo recikliramo.

Slabosti: Potrebuje pogosto čiščenje in sesanje.

 

Beton

Beton ima sodoben videz in njegova nevtralna, siva barva deluje odlično v prostorih z oblico barv in vzorcev. Je obstojen in zdrži aktivnosti tudi najbolj zagretih (ali pa nerodnih) kuharjev.

Beton lahko z različno končno obdelavo prilagodimo svojemu stilu: lahko vanj vtisnemo vzorec, ga pobarvamo, spoliramo, zbrusimo ali povoskamo.

Nasveti: Če vam je všeč betonski tlak, pa se bojite hladnih dni, si pod tlakom omislite talno gretje. Beton ima namreč na dotik hladno površino, ki je za nekatere lahko neprijetna.

Prednosti: Vzdržljiv, raznolik, sodoben videz, odbija vlago.

Slabosti: Neergonomski, hladen, lahko se umaže.

 

Pluta

Pluta je odličen material za kuhinjska tla, saj ima unikatno teksturo in je zaradi svoje mehkobe ergonomska. Pluta je naravni izolator – tako toplotni kot zvočni. Je naravno anti-mikrobska zaradi vsebnosti voskaste snovi, ki odbija insekte in škodljivce. In če opremljate s skromnim propračunom je pluta za vas idealna, saj jo lahko položite tudi sami.

Nasveti: Izberite kvalitetno pluto, ki jo lahko vsake toliko časa pobrusite in premažete. S proizvajalcem se posvatujte o vzdržljivem končnem premazu, ki bo odbijal vodo in vlago. Če polagate pluto v ploščicah, poskrbite, da boste imeli nekaj ploščic na zalogi, da lahko hitro in preprosto zamenjate poškodovane ali obrabljene kose.

Prednosti: Ekološka, anti-mikrobska, mehka, z atraktivnim vzorcem.

Slabosti: Neodporna na poškodbe in praske.

 

Laminat

Laminat je vzdržljiva in cenovno ugodna možnost za vaša kuhinjska tla. Zgornji sloj odlično vzdži udarce in se ne obrabi, če pa pod laminat položite še mehko peno, bo le-ta tudi ergonomski. Izjemno preprosto se ga položi, dobavljiv pa je v mnogih stilih in barvah.

Nasvet: Izberite laminat s kar najdaljšo garancijsko dobo: veliko proizvajalcev ponuja tudi 25 let garancije. Za dodatno ergonomičnost se s proizvajalcem posvetujte o tanki penasti podlogi.

Prednosti: Vzdržljiv, cenovno ugoden, ogromna izbira barv in stilov, lahko ga je položiti in končno tudi razdreti.

Slabosti: Ni tako cenjen kot parket, lahko drsi, škriplje in ni ga mogoče pobrusiti.

 

Guma

Guma ima podobne značilnosti kot pluta, le da je dobavljiva v široki paleti barv in tekstur. Lahko jo položimo kar brez lepila, saj ne drsi in je zato odlična kot začasna rešitev v najemniških stanovanjih. Je mehka, vzrdžljiva in nedrseča. Lahko jo položimo v rolah ali ploščicah.

Nasveti: Izberite bogate in temne barve, ki bodo bolje skrile madeže. Gumijaste plošče je lažje namestiti kot gumo v roli, za ekološko kuhinjo pa ozberite gumijast tlak iz recikliranih materialov, ki je tudi cenovno ugodnejši.

Prednosti: Lahko jo recikliramo, je naravno vodo- in ognjeodporna, vzdržljiva, preprosta za čiščenje, mehka.

Slabosti: Nekaterim ljudem ne bo vše njen začetni vonj, guma pa tudi ni odporna na oljne madeže.

 

Kamen

Na tržišču je ogromna izbira kamnih tlakov, med katerimi so najbolj priljubljeni marmor, travertin in skrilavec.

Kamnit tlak je naravno hladen, kar je odlično v vročih podnebjih. Če pa ga polagate v hladnem podnebju, razmislite o tlanem gretju pod tlakom.

Nasveti: Nakupite vsaj 25% več kamna, kot ga potrebujete in shranite račun, da boste neprimeren kamen lahko vrnili. Pazljivo preglejte svoje kamnite plošče, preden vam jih strokovnjaki položijo – možno je, da bodo tekstura in barva dramatično odstopali, zato je bolje, da sami izberete kose s podobno teksturo in tonom.

Prednosti: Trda, vzdržljiva površina, ki jo je lahko očistiti.

Slabosti: Nekateri kamni se lahko umažejo, rutinsko jih je potrebno kitati, nekateri, bolj krhki kamni pa se bodo lahko sčasoma začeli krušiti.

 

Keramika

Ploščice so odlična rešitev, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja. Lahko jih je očistiti, so obstojne in če so sijajne, lahko optično povečajo vaš kuhinjski prostor.

Najnovejši trend so ploščice, ki posnemajo teksturo lesa. Ploščice tudi niso več nujno majhne in kvadratne, lahko so podolgovate in velikih dimenzij.

Nasveti: Naj vam pločice položi strokovnjak, sploh če vaša tla niso popolnoma ravna. Za najlažje vzdrževanje namestite čimmanjše ploščice kar brez fug.

Prednosti: Vzdžljive, odporne na vlago, dobavljive v različnih stilih, oblikah in barvah.

Slabosti: Fuge je včasih težko očistiti, na keramičnih ploščiceh pa se tudi lažje razbijejo stekleni in keramični predmeti, ki jih je v kuhinji na pretek.

 

Vinil

Vinil je cenovno ugoden, lahko ga izberemo v različnih teksturah in stilih in je eden najbolj vodoodpornih kuhinjskih tlakov. Vinil v ploščah je lahko položiti, medtem ko bo vinil v roli potreboval prefesionalno polaganje.

Nasveti: Poiščite vinil z imitacijo lesa – šele ko boste res pozorno pogledali, se boste zavedli, da ne stojite na parketu. Vinil je lahko položiti, je vodoodporen in lahko ga uporabite tudi v kopalnici.

Prednosti: Lahko ga je položiti, je vodooporen, najdemo ga v različnih teksurah in barvah.

Slabosti: Ker material ni naraven, lahko v prostor oddaja škodljive kemikalije. Položiti ga je potrebno na skrbno pripravljena tla, vinil pa tudi ni odporen na fizične poškodbe.

 

Les

Parket je ponavadi ena izmed prvih izbir za tlak vašega doma. Je topel in unikaten, saj ga določajo letnice in starost. Toda parket v kuhinji potrebje dodatno zaščito pred odvečno vlago.

Nasveti: V kuhinji parket z zaključnim slojem premažite dvakrat, da bo les resnično zaščiten. Če živite ob morju ali v kraju z visoko vlago, se izogibajte širokim deskam, ki se bodo sčasoma začele zvijati.

Prednosti: Je atraktiven, vzdržljiv, lahko ga prebrusimo in premažemo po potrebi.

Slabosti: Lahko škripa, potrebno ga je vzdrževati, možne so praske in poškodbe.

Fotografije via Freshome 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.