Magazin > Lepota & telo
60 ogledov

Najpogostejše napake, ki jih delamo med hujšanjem

hujšanje Profimedias
Menite, da delate vse prav, a se kilogramov nikakor ne morete znebiti?

Morda pa sami sebe sabotirate, ker se ne zavedate napak, ki jih delate med hujšanjem. To so najpogostejše.

1. Preveč ste osredotočeni na tehtnico
Teža lahko čez dan zaniha tudi do 1,8 kilograma, odvisno od tega, koliko smo spili in pojedli. Na težo vpliva več stvari, med drugim tudi mišična masa in teža neprebavljene hrane. Možno je, da ste izgubili maščobo, a se vaša teža zaradi večjih mišic ni spremenila …

2. Pojeste premalo kalorij
Če boste zaužili preveč kalorij, se boste zredili. Le redki pa vedo, da se hujšanje ustavi, če telo dobi premalo kalorij. V tem primeru se zmanjša mišična masa in upočasni prebava. 

3. Ne telovadite ali pa telovadite preveč
Preredka telesna aktivnost vodi v izgubo mišične mase. Nepriporočljiva pa je tudi preveč intenzivna vadba, saj visok tempo na dolgi rok težko vzdržujemo, kar povzroča stres.

4. Ne dvigujete uteži
Raziskave so pokazale, da je dvigovanje uteži najbolj učinkovita vadba za pridobivanje mišične mase in pospeševanje presnove, kar vodi v izgubo maščobnih blazinic.

5. Jeste "dietne" izdelke
Živila, na katerih piše, da so dietna ali da ne vsebujejo maščob, raje pustite v trgovini. Ponavadi vsebujejo veliko sladkorja ali umetnih sladil.

6. Ne jeste dovolj beljakovin
Znanstveno je dokazano, da beljakovine pomagajo pri hujšanju, saj zmanjšujejo apetit, pospešujejo metabolizem in med izgubo kilogramov pomagajo vzdrževati mišično maso.

7. Ne jeste dovolj vlaknin in polnozrnatih živil
Če jeste vlaknine, boste dalj časa siti, kar pomeni, da čez dan ne boste zaužili veliko kalorij.

8. Imate nerealistična pričakovanja
Mnogi zaradi nerealističnih pričakovanj prehitro obupajo nad dietami.

9. Ne beležite, kaj ste čez dan zaužili
Nevarnost, da boste zaužili preveč kalorij, je večja, če si ne zapisujete, kaj ste pojedli. Natančno spremljanje zaužite hrane je še zlasti pomembno za tiste, ki si želijo shujšati na zdrav način, saj vam daje vpogled v to, ali ste zaužili dovolj vlaknin, beljakovin in ogljikovih hidratov. 

10. Ne berete deklaracij
Na deklaracijah so navedeni podatki o kalorijah, sestavinah in hranilnih snoveh. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.