Vizita za živali > Novice
637 ogledov

Najpogostejše ptice v letošnjem letu

velika sinica (Parus major)
1/5
Profimedias
V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije vsako leto ugotavljajo, katere vrste ptic vidimo najpogosteje ...

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije z akcijo "Ptice okoli nas" želijo vsako leto pridobiti podatke o številčnosti tistih vrst ptic, ki jih srečujemo skoraj vsak dan.

Sodeluje lahko prav vsak, s tem pa želijo spodbuditi čut za naravo in nas nekoliko približati pticam.

V zadnjem tednu januarja 2015 so skupaj že sedmič preštevali ptice v naseljih. Tokrat se je akcije udeležilo 995 opazovalcev. Opazovanje so organizirali v 30 vrtcih in šolah, kar je pritegnilo 639 otrok. Ti so tako imeli priložnost pobližje spoznati ptice in prispevati k raziskavi, ki temelji na tem, da je raziskovalec lahko prav vsak.

Najštevilnejši domači vrabec

"V enem tednu akcije smo skupaj prešteli 17.232 ptic, ki so pripadale 58 vrstam. Tri najštevilčnejše vrste so bile domači vrabec (Passer domesticus), velika sinica (Parus major) in siva vrana (Corvus cornix)," naštevajo. 

Med zanimivejšimi in redkejšimi vrstami so izstopali brezovček (Carduelis flammea), planinska kavka (Pyrrhocorax graculus), srednji detel (Dendrocopos medius) in povodni kos (Cinclus cinclus).

“Ptice okoli nas bomo opazovali tudi v letu 2016,” sporočajo v društvu. To zimo bo akcija v tednu od ponedeljka, 25. januarja, do nedelje, 31. januarja 2016. Navodila in več informacij najdete tukaj.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.