Šport > Nogomet
88 ogledov

Največ golov za številki 9 in 10

gareth bale cristiano ronaldo EPA
Od sezone 2010/2011 sta hrbte strelce golov v najboljših evropskih ligah najpogosteje krasili dve številki: 9 in 10

Majice s številkami v nogometu obstajajo vse od tridesetih let preteklega stoletja. V začetku so služili izključno namenu razlikovanja igralcev, danes pa so s številkami povezane tudi marketinške poteze. Cristiano Ronaldo je tako nasledil Davida Beckhama kot najbolj razpoznavno številko 7 po svetu. Beckham jo je nosil v dresu Manchester Uniteda, Ronaldo pa je številki zavezan tako v Real Madridu kot tudi v portugalski reprezentanci.

Od leta 1939 so v Angliji uvedli obvezno nošenje majic s številkami. Vratarju se je dodelila številka 1, potem so številke dodelili obrambi, številko 6 je nosil defenzivni vezni irgalec, številko 10 organizator igre. Izjema je bila nizozemska ekipa na svetovnem prvenstvu leta 1974, ki je svojim igralcem številke dodelila po abecedi.

Okoli leta 1995 so se v vseh evropskih ligah odločili, da bodo številke začeli vezati na igralce, ne na število nogometašev na igrišču. V nemški ligi je najvišja številka 40, drugod dodeljuje majice vse do številke 99.

Največ zabijata številki 9 in 10, najmanj številka 30

Od sezone 2010/2011 je največ golov v najboljših evropskih ligah (Italija, Francija, Nemčija, Anglija, Španija) zadel igralec s številko 9, sledita številki 10 in 7. Najmanj golov so zadeli nogometaši, ki igraju s številkami nad 30.

Najbolj uspešna številka 7 v zadnjih petih letih je bil Ronaldo, ki je od 1940 golov številk 7 zadel 204. Od 270 golov, ki so jih zadeli nogometaši s številko 13, pa se nobeden ni zgodil v Španiji, tam številke 13 igralci ne nosijo iz vraževernosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.