Slovenija
129 ogledov

Največ možnosti za preživetje z rakom na Gorenjskem

Jasno je, da ste po diagnozi raka zaskrbljeni. Žurnal24 main
V regiji z manj zdravim načinom življenja pogostost raka manjša, vendar večja smrtnost, obratno v regiji, kjer je življenski slog boljši od povprečja, prav tako pa boljša odzivnost na preventivne programe.

V severnoprimorski regiji je zaradi izpostavljenosti azbestu odstotek rakavih obolenj pljuč še vedno višji kot drugje po Sloveniji. Rakava obolenja pljuč so sicer na drugem mestu, največ moških pa zboli za rakom prostate (15,5 odstotka). Na tretjem mestu je pri moških s 14,6 odstotka rak debelega črevesa in danke.

Tvegane bolezenske procese lahko zaznate prej. (Foto: iStockphoto) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Primorska: več tudi raka raka dojke

Nad državnim povprečjem je tudi število primerov raka dojke pri ženskah, ki je s skoraj 24 odstotki tudi najpogostejši rak pri ženskah v tej regiji. Z dobrimi 13 odstotki sledi kožni rak (razen melanoma), na tretjem pa z 11,5 odstotka rak debelega črevesa in danke.

Stopnja umrljivosti zaradi raka je na severnem Primorskem skoraj 50-odstotna, še višja je smrtnost je zaradi prepoznega odkritja smrtnost med tistimi, ki zbolijo za rakom pljuč - preživetje teh bolnikov le 25-odstotno.

Število novo odkritih rakov je v regiji je nižje od slovenskega povprečja, več obolevajo moški. 

V Pomurju najbolj nezdravo življenje, raka manj

V Pomurju, ki sodi med regije z najbolj nezdravim življenjskim slogom v Sloveniji, je pogostnost raka sicer nižja kot v drugih regijah. A po umrljivosti se regija uvršča med tiste z najvišjo, po umrljivosti zaradi raka debelega črevesa in danke pa je v samem vrhu.

TZlepotazdravje 16.05.13, melanom, zdravje, kozne spremembe, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Med najpogostejšimi raki v Pomurju so rak debelega črevesa in danke, rak dojke pri ženskah, rak prostate pri moških ter rak kože. Še vedno je v tej regiji slabša kot drugje odzivnost na program zgodnjega odkrivanja raka debelega črevesja in danke Svit. Državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora pa regije sploh še ni dosegel.

Podravje: pogostost raka narašča pri obeh spolih

Rakava obolenja v Podravju naraščajo pri obeh spolih, kar je drugačen trend kot na ravni države, kjer bolj narašča obolevnost moških, vendar pa je naraščanje nižje od slovenskega povprečja. 

Pri moških so najpogosteje na novo odkrijejo raka prostate, takoj za njim pa rak debelega črevesa in danke.
Pri ženskah so najpogosteje odkrili raka dojke, ki je v porastu, sledita pa mu rak debelega črevesa in danke, ki sta v Podravju oba nad slovenskim povprečjem. Odzivnost na vabilo Svita je pri obeh spolih pod slovenskim povprečjem.

Značilen rak želodca

V Podravju kot tudi sicer v Sloveniji narašča pljučni rak, kar velja predvsem za ženske. Posebna značilnost Podravja v primerjavi s celotno državo pa je tudi večletna večja pojavnost raka želodca, kar velja za oba spola.

Jugovzhod države: prostata, kožni rak in rak dojke

''Slovenci so o možnostih zdravljenja v tujini slabo poučeni, kar ni v čast zdra | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na jugovzhodu države je bilo med novimi bolniki največ raka na prostati, med ženskami pa sta prednjačila kožni rak in rak na dojkah.

Med drugimi najpogostejšimi oblikami raki so bili v jugovzhodni Sloveniji in Posavju leta 2011 še raki na debelem črevesu, na želodcu, zadnjiku, materničnem vratu, materničnem telesu in tako imenovana rektosigmoidna zveza.

Najbolj pogoste oblike raka v jugovzhodni Sloveniji in Posavju se v treh najpogostejših oblikah

v glavnem ujemajo z državnim povprečjem.

Gorenjska: raka več kot drugje umrljivost pa nižja

Pri prebivalcih Gorenjske je pogostost pojavljanja novih primerov raka višja kot na ravni države, umrljivost pa je nižja. Kot kažejo raziskave, je življenjski slog Gorenjcev boljši od slovenskega povprečja, prav tako pa je nadpovprečna tudi odzivnost na presejalne programe.

Najpogostejši novoodkriti rak pri ženskah je bil rak dojke, pri moških pa rak prostate, po pogostosti jima sledijo rak debelega črevesa in danke, rak kože, rak pljuč ter maligni melanom. Pri Gorenjcih je bilo tega leta v primerjavi z državnim povprečjem več novoodkritih primerov raka pljuč in raka prostate.

Pri moških  je rak že nekaj let vodilni vzrok smrti. Največ Gorenjcev umre za rakom prebavil, dihal ali limfatičnega, krvotvornega in sorodnega tkiva.

Medtem ko je pogostost pojavljanja novih primerov raka na Gorenjskem tako pri moških kot pri ženskah višja kot v Sloveniji, pa je umrljivost malo nižja kot na ravni države. Na preživetje vpliva stadij bolezni ob diagnozi, ki je odvisen od zdravstvene osveščenosti prebivalcev, usposobljenosti zdravnikov in dostopnosti diagnostičnih preiskav.

Na Gorenjskem boljša diagnostika?

Razlogov za to, da je incidenčna stopnja na Gorenjskem višja od slovenskega povprečja, je lahko tudi boljše diagnostike in boljše oziroma bolj sistematične zdravstvene oskrbe. Lahko bi bila vzrok temu tudi boljša dostopnost zdravstvenega varstva ali pa to, da Gorenjci prej obiščejo zdravnika, če se jim pojavijo kakršenkoli težave. Vendar so to le ugibanja, poudarjajo strokovnjaki.

Iz raziskav je jasno le to, da je življenjski slog Gorenjcev brez dvoma boljši od slovenskega povprečja, prav tako pa je nadpovprečna tudi odzivnost na presejalne programe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.