Slovenija
28 ogledov

V Nemčiji že sneži! Kaj pa pri nas?

Sneg v Nemčiji Profimedias
Iz Nemčije poročajo o sneženju, zaradi katerega so na avtocesti že aktivirali zimsko službo. Vremenoslovci za naše kraje napovedujejo padavine z možnimi poplavami do petka, ko bodo vodostaji rek najvišji.

Iz nekaterih delov Nemčije medtem že poročajo o sneženju. Največ snega je bilo v zveznih deželah Thüringen, Severno Porenje-Vestfalija in Hessen, kjer je snežilo tudi v nižinah. Tako so se v Dresdnu in Leipzigu zbudili v pobeljeno jutro.

Meterologi pričakujejo, da bo tudi čez dan sneg še padal v hribovitih predelih, v mestu Gera, ki je nekaj deset kilometrov oddaljen od Dresdna, pa je do 11. ure zapadlo že okoli sedem centimetrov snega. Na območju Severne Porenje-Vestfalije je zapadlo toliko snega, da so ga morali z avtoceste odstranjevati s plugi. "Zemlja je sicer še topla, zato se bo sneg v naslednjih dneh stalil," ugotavljajo na metorološkem uradu v Essnu.

Največ vode bo s četrka na petek

Pri nas sneženja v nižinah še ni mogoče pričakovati, a se nam do konca tedna obeta močno deževje. Zaradi nalivov so ponekod po državi že imeli težave zaradi meteorne vode in podrtih dreves. Zjutraj so poročali o zalitem gospodarskem objektu v Župeči vasi pri Brežicah, gasilci pa so imeli delo tudi na Večni poti v Ljubljani, kjer je na cestišče padlo drevo. 

Hidrološka napoved | Avtor: Arso Arso

Dopoldan je meteorna voda zalila kletne prostore na Gozdarski cesti v občini Mislinja, v Ajdovščini ter v Goričah pri Kranju.  V kraju Ivanjkovci pri Ormožu je ogrožala gostinjski objekt, v Sevnici je zalila podvoz, v Kneži pri Tolminu pa so gasilci morali čistiti dovodne cevi do manjše hidroelektrarne, ki so bile zamašene zaradi nanosa proda. 

Rečne struge so polne

V večjem delu države so rečne struge polne, dodatne padavine v popoldanskem in nočnem času lahko po napovedih vremenoslovcev povzročijo poplavljanje rek na izpostavljenih mestih.

"Reka Vipava s pritoki trenutno narašča in se razliva v manjšem obsegu v zgornjem in srednjem toku," so ob 14. uri zapisali na Agenciji RS za zaščito in reševanje. "Naraščanje se bo v naslednjih urah prehodno nekoliko umirilo, ob možnih močnejših padavinah popoldan in v noči na četrtek pa lahko prične ponovno naraščati in se razlije v širšem obsegu."

Razlivanja so možna tudi ob hudournikih in rekah na širšem Vipavskem območju, na Goriškem in na območju Idrijsko-Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja.

Največ vode bo v noči s četrtka na petek

Za popoldne in v noči na četrtek vremenoslovci napovedujejo močnejše poraste rek v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji. Do razlivanj v nekoliko večjem obsegu lahko pride zlasti na porečju Krke v četrtek čez dan in petek.

Hidrološka napoved | Avtor: Arso Arso

V Karlovcu pripravljajo vreče

V sosednji hrvaški so zaradi napovedanega močnega deževja v veliki pripravljenosti. Poplave pričakujejo na območju Karlovca, kamor so pripeljali 50 tisoč vreč s peskom, župan pa ne izključuje tudi možnosti evakuacije prebivalcev na ogroženih območjih. S strahom prihodnje dni pričakujejo predvsem tisti, ki so jih prizadele močne poplave lani septembra. 

Vrhunec vodnega vala pričakujejo v noči s četrtka na petek in v petek. Po napovedih bi reka Kolpa in Korana lahko takrat narasla na osem ali mora celo rekordnih 8,5 metrov. Civilna zaščita miri prebivalce pred paniko ter polni vreče za zaščito jugovzhodnih predelov mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.