Slovenija
15 ogledov

Slovenski utrip: največ jih je za Viranta

Gregor Virant Zoran Janković Anže Petkovšek
Nova raziskava pred volitvami. Podatki FUDŠ-eve ankete kažejo, da bi trenutno največ ljudi dalo glas Gregorju Virantu in njegovi stranki.

Državnozborskih volitev bi se udeležilo 68,9 odstotka sodelujočih v FUDŠ-evi raziskavi Slovenski utrip. Da ne bodo šli na volitve, je odločenih slabih 13 odstotkov. Tisti, ki bodo 4. decembra oddali volilni listek, pa bi glasovali tako:

  • stranka Gregorja Viranta (23, 8 odstotka)
  • SDS (20,5 odstotka)
  • stranka Zorana Jankovića (12,7 odstotka)
  • DeSUS (4,2 odstotka)
  • SNS (2,7 odstotka)
  • SD (3,4 odstotka)
  • SLS (2,6 odstotka)

In kako kaže še dvema sedanjima parlamentarnima strankama? LDS bi dobila 1,1 odstotka, Zares pa 0,5 odstotka glasov. Tokrat so na FUDŠ-u sicer namesto metode spontanega priklica uporabili metodo obveznega seznama, kar pomeni, da so anketirani odgovarjali šele, ko so jim anketarji prebrali celoten seznam političnih strank (pri prvi metodi pa anketirani odgovarjajo prosto).

Večina anketirancev (slaba polovica) meni še, da imajo mediji enak odnos do obeh političnih opcij. Da so mediji bolj naklonjeni levici, meni 27 odstotkov, da so bolj naklonjeni desnici, pa 10 odstotkov.

V današnjem Žurnalu24 lahko preberete, kaj so javnomnenjske raziskave predvidevale pred tremi in sedmimi leti ter kaj pravijo danes. Izpostavili smo dejstvo, da se ankete med sabo razlikujejo in zato med seboj niso primerljive; poleg tega pa so vse raziskave pred volitvami leta 2004 in 2008 napovedale napačnega zmagovalca. Grafični prikaz primerjave napovedi in končnih rezultatov si oglejte tukaj.

Komentarjev 3
  • dino.sepe 13:25 02.november 2011.

    V Janševi vladi je vodil kadrovsko komisijo. Kdo vodi kadrovske komisije vemo: ljudje, ki so vodji najbližji in najbolj vredni zaupanja. Ta komisija je požegnala direktorja KAD in SOD, ki sta pod ceno prodala Mercator in opravila večino političnih zamenjav ...prikaži več v podjetjih. Če pa sedaj pogledamo kdo je njegov zaveznik (Pezdir, Šušteršič) ti je pa vse jasno. To sta dva kvazi ekonomista ki za plačilo in zaslužek komentirata in se nastavljata pred TV za raznorazne komentarje in mnenja. In takšne odpadke bomo imeli na oblasti. Ne hvala!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:53 02.november 2011.

    In kdo v tej državi to ni delal??Vsak,ki je mel 5 minut cajta in je bil pri koritu je izključno delal v svojo korist,za rajo se tko vsem koritarjem yebe!

  • Dixon 12:40 02.november 2011.

    Virant je kot bivši minister v prejšni vladi celo leto prejemal nadomestilo plače, ker naj bi se ne mogel zaposliti. V tem času je delal na dveh evropskih projetkih v tujini. Kolikšen honorar je za to prejel, ni nikoli povedal, ...prikaži več je pa znano, da EU ne plačije slabo. Znano je tudi, da je že kot državni sekretar več zaslužil s honorarnimi deli, kot s plačo. Lahko bi novinarji malce raziskali koliko je zaslužil???