Magazin > Lepota & telo
88 ogledov

Največje napake pri zajtrku

hrana zajtrk sok jajce pomaranča Shutterstock
Prvi obrok dneva zaznamuje celoten dan, zato njegovemu načrtovanju posvetite dovolj razmisleka.

Ljudje smo si različni. Nekateri zajtrkujejo, drugi ne. Spet eni si privoščijo obilen zajtrk, drugi dajo v usta le grižljaj. Z drugačnim pristopom lahko pozitivno vplivate na zdravje. 

Ne izogibajmo se proteinom
Kava in muffin sta na pogled veliko bolj mamljiva kot dve trdo kuhani jajci in jabolko, a si s takim zajtrkom ne boste naredili usluge. Premalo proteinov ne zadovolji vašega želodca, zaradi česar boste hitreje lačni. 

Ne pretiravajte s sokom
Čeprav je sadni sok odličen vir vitaminov in mineralov, ne sme nadomestiti uživanja sadja. Ne le, da ima sok več kalorij kot sadje, v soku tudi manjkajo vlaknine, ki jih imajo sadeži. 

Previdno z maščobami
Telo rabi maščobe. To je dejstvo. Paziti je treba le, da se poskušate izogibati nasičenim maščobam. Za zajtrk si lahko namesto masla ali slanine privoščite grški jogurt z nasekljanimi orehi. 

Pozabite na umetna sladila
Raziskava, objavljena v reviji Nature, je pokazala, da umetna sladila lahko porušijo ravnovesje bakterij v želodcu, zaradi česar lahko telo izraža večje potrebe po fruktozi. Priporočljivo je, da pijete kavo brez sladil ali pa s kančkom cimeta, ki bo uredil vaš metabolizem. 

Ne odlašajte z zajtrkom
Ni natančnega pravila, kdaj bi morali jesti zajtrk. Pomembno je, da ga ne jemo, ko smo že zelo lačni. Če damo prvi obrok v usta šele, ko nam že močno kruli v želodcu, obstaja velika verjetnost, da bomo pojedli prevelik obrok, ki bo kalorijsko močan. 

Pazite na velikost obrokov
Velikost hrane vpliva tudi na količino, ki jo vnesemo v telo. Raziskava, opravljena na Penn State, je pokazala, da osebe pojedo do 80 odstotkov več kalorij, ko jedo manjše kosmiče. Temu se lahko izognete tako, da si hrano stehtate in odmerite toliko, kot vaše telo dejansko rabi. 

Ne jejte preobilnih obrokov
Preskakovanje zajtrka ima na telo enak učinek kot preveliki obroki. Slednji obtežijo telo, upočasnijo metabolizem in posameznika uspavajo. Obroki naj bodo uravnotežena mešanica proteinov in ogljikovih hidratov, ki dajejo dovolj energije za začetek delovnega dne. 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.