Šport
28 ogledov

Največje presenečenje v zgodovini

ragbi, Japonska EPA
Na pravkar začetem svetovnem prvenstvu v ragbiju je Japonska šokirala velesilo v tem športu - Južno Afriko. S pogumno igro je slavila s 34:32.

Japonci so presenetili dvakratne svetovne prvake in tako prišli do največjega presenečenja v zgodovini svetovnih prvenstev v ragbiju. Karne Hesketh je v zadnji minuti tekme prečkal črto za zadetek in v Brightonu poskrbel za neverjeten rezultat v skupini B. Presenečenje je še toliko večje, saj so Južnoafričani nastopili z najizkušenejšo ekipo, člani prve petnajsterice so doslej skupno zbrali že 851 nastopov za svojo državo.

Južnoafričani so večino dvoboja sicer vodili, nikakor pa niso mogli zaustaviti Ayumo Goromaruja, ki je k uspehu svoje reprezentance prispeval 24 točk, delo pa je nato dokončal Hesketh. Japonci bi lahko ob koncu tekme izbrali varnejšo varianto in poizkušili izenačiti z udarcem z nogo iz igre, a so uspešno krenili na vse ali nič ter se prebili za končno črto za 'try', ki jim je prinesel pet točk. Veselje Japoncev po tekmi je bilo primerno senzaciji.

 

 

"Rad bi se opravičil celotni naciji. Preprosto nismo bili dovolj dobri. To je nesprejemljivo, prevzemam vso odgovornost. Vsaka tekma je težka, a za to ni izgovora. Naša disciplina je bila obupna, ne smemo imeti toliko kazni. Že pred prvenstvom sem dejal, da bo to najtežje tekmovanje doslej, verjamem, da bo prišlo še do nekaj šokov. Še vedno sem prepričan v to, da lahko osvojimo svetovno prvenstvo, a nekaj bo treba korenito spremeniti," je bil po tekmi razočaran južnoafriški trener Heyneke Meyer.

Njegov tekmec na klopi Japonske Eddie Jones je bil seveda povsem drugače razpoložen: "To je neverjetno. Menili smo, da se lahko kosamo z Južno Afriko, a zmaga je nekaj fantastičnega. To je izjemen dosežek za moštvo in celoten ragbi na Japonskem. Če ste otrok na Japonskem in ste gledali to tekmo, ste si zaželeli zaigrati ragbi za svojo državo na naslednjem prvenstvu (SP bo leta 2019 gostila prav dežela vzhajajočega sonca; op. p.). Lahko igramo le na en način. Imamo majhno ekipo, žogo moramo hitro podajati po igrišču in tekmecem povzročati težave. To je bil šele začetek, naš naslednji cilj je zdaj četrtfinale. Čez štiri dni bo naš nasprotnik Škotska, zato ne smemo počivati na lovorikah."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.