Slovenija
70 ogledov

Največji sejem regije za prave nasvete, dobre nakupe in nove posle

49. MOS, Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, ki bo letos na celjskem sejmišču od 13. do 18. septembra, prinaša številne novosti, ki bodo še obogatile ponudbo največjega tovrstnega sejma v regiji.

Mos sejem | Avtor: Celjski sejem Celjski sejem
V razstavnem programu bo v ospredju celovita ponudba vsega za gradnjo in obnovo doma, vključno z notranjo opremo oz. pohištvom, ki so mu v Celjskem sejmu namenili posebno sejemsko dvorano E. Večja bo tudi ponudba kulinarike, ki so jo preselili v večjo, prenovljeno sejemsko dvorano C, ter ponudba kamping in karavaning opreme oziroma ponudbe za aktivno preživljanje prostega časa v naravi. MOS prinaša številne mednarodne priložnosti ter aktualni strokovni program. Sejem bo v torek, 13.9., ob 10. uri uradno odprl predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar.

»MOS ostaja zvest svoji tradiciji največjega tovrstnega sejma v širši regiji in bo tudi letos ponudil najbolj celoviti pregled domačega in tujega gospodarstva. V Celjskem sejmu smo letos naredili še večjo segmentacijo po razstavnih dvoranah ter dodali nova oziroma bistveno dopolnili vsebinska področja, ki jih želijo obiskovalci. Prepričani smo, da smo uspešno začrtali novo pot našega MOSa, ki bo prihodnje leto praznoval 50. jubilej,« je na novinarski konferenci pred sejmom poudaril izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec

V MOSovih svetovalnicah letos tudi brezplačni nasveti kako se lotiti gradnje in opremiti domBogat razstavni program več kot 1500 razstavljavcev iz 35 držav, ki napovedujejo različne sejemske popuste in ugodnosti, bo sooblikoval tudi spremljajoči program. Še posebej bodo na svoj račun prišli vsi, ki gradijo ali obnavljajo svoj dom, hišo, stanovanje ali poslovni objekt, saj bodo lahko izkoristili tudi brezplačne nasvete neodvisnih strokovnjakov. V Celjskem sejmu so jih poimenovali s skupnim imenom MOSove svetovalnice, nahajale pa se bodo v tistim sejemskih dvoranah, kjer bo predstavljena ponudba tega področja. 

V sejemski dvorani E bodo tako obiskovalci lahko prisluhnili nasvetom notranje oblikovalke Andreje Jesenek o opremljanju doma. Kako se lotiti gradnje, bodo obiskovalci izvedeli v sejemski dvorani J pri Martinu Pelclu, MojMojster.net. V sejemski dvorani J bo mogoče obiskati še razstavno-svetovalni prostor GI ZRMK, kjer bodo izvajali neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve v zvezi s trajnostno gradnjo, trajnostnim ogrevanjem, bivalnim okoljem in aktualnimi temami v graditeljstvu. Zainteresirani se bodo seznanili o najnovejših trendih in smernicah pri gradnji in prenovi stavb. Po nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije pa se bodo obiskovalci lahko odpravili na galerijo sejemske dvorane K. Neodvisni svetovalci ENSVET bodo med drugim odgovarjali na vprašanja kako se lotiti izvedbe ukrepov za energetsko sanacijo stavb, kakšna sredstva za to so na voljo na Eko skladu, pa tudi, kako se lotiti odprave vlage iz objektov, sanacij fasade in rabe deževnice. ENSVET svetovalci bodo ves čas sejma prisotni tudi na energetski svetovalni točki oz. razstavnem prostoru Eko sklada v sejemski dvorani L. Natančen dnevni program MOSovih svetovalnic je objavljen na www.ce-sejem.si.

Podjetniki do koristnih informacij tudi pri OZS, gospodarskem ministrstvu in na strokovnih dogodkihObrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), sekcije pri OZS in OOZ s člani in partnerji se bodo predstavili v delu dvorane L1. Med delovnim tednom, od torka do petka organizirajo brezplačna podjetniška svetovanja s področja gospodarskega in civilnega prava, davčnega in delovnega prava, računovodstva in knjigovodstva, internacionalizacije s strani svetovalcev OZS. Zbornica sicer pripravlja še številne strokovne dogodke za strokovno in splošno obrtniško-podjetniško javnost, predstavitev na MOSu pa bo pomembno sooblikovala tudi Ulica obrti, kjer se bodo letos predstavili elektrikar, mizar, slikopleskar, avtoserviser, steklar, optik, pek in slaščičar.
Na MOSu se bo celovito, prvič v tako velikem obsegu predstavilo tudi pristojno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, katerega predstavniki bodo vse sejemske dni na voljo za posredovanje informacij o delovnih področjih ministrstva. Direktorat za lesarstvo bo z namenom promocije lesa in lesnih izdelkov v sejemski dvorani E pripravil še promocijsko razstavo lesnih izdelkov Čar lesa.

Dnevno bo sicer ministrstvo pripravljalo talk showe z uspešnimi slovenskimi podjetji in predstavljalo primere dobre prakse vstopov na nove trge s pomočjo države, primere modelov poslovne odličnosti v podjetjih, udeležiti pa se bo mogoče tudi Poslovne malice z ministrom in državnim sekretarjem (torek-petek, 17.-18. ure). Ministrstvo bo pomembno sooblikovalo tudi strokovni spremljajoči program. Med drugim bodo pripravili konferenco za predstavitev ukrepov agencije SPIRIT za slovenska podjetja (torek, 13.9.), dogodek Oživljanje podjetništva v mestnih jedrih (torek, 13.9.), konferenca Les – poslovna priložnost za podjetništvo (sreda, 14.9.) s katero se nadaljuje zgodba lesa, ki jo je Celjski sejem s partnerji začel na MOSu 2015 s predstavitvijo pomena učinkovitega upravljanja gozdov. V četrtek, 15.9., pa ministrstvo s partnerji pripravlja delavnice in mednarodni forum Podjetnost je ženskega spola.

Na MOSu bo med drugim še tradicionalno srečanje slovenskih občin, ki ga skupaj pripravljajo Celjski sejem, Mestna občina Celje in Skupnost občin Slovenije (sreda, 14.9.). Letos se bodo posvetili priložnostim in pastem pametnih mest in skupnosti. V sredo (14.9.) bo na sejmišču Dan Slovenske vojske na MOS, v petek (16.9.) pa letna konferenca Kako bo Slovenija izpolnila okoljske zaveze do leta 2020? Združenja slovenske fotovoltaike.

Mednarodni utrip za posel v tujiniBo pa MOS znova pravi kraj tudi za tiste, ki iščejo poslovne priložnosti zunaj meja Slovenije. Številni tuji razstavljavci, mednarodna poslovna srečanja in skupinske predstavitve tujih držav odpirajo pot na nove trge. Največjo skupinsko predstavitev znova pripravlja Kitajska. V sejemski dvorani A bo od torka do petka (13.-16.9.) mogoče obiskati Premium Brands China (PB China), kjer se bo predstavilo 100 kitajskih podjetij, ki iščejo poslovne priložnosti v JV Evropi. Organizirano bo tudi b2b srečanje slovenskih in kitajskih podjetij (četrtek, 15.9.). Skupinske predstavitve svojih gospodarstev poleg Kitajske sicer pripravljajo še Hrvaška, Indija, Srbija, Tajvan, Venezuela, predstavile se bodo države Commonwealtha (Kanada, Velika Britanija) in prvič še Ukrajina.

Predstavitve na razstavnih prostorih bo dopolnjeval spremljajoči program. Domači podjetniki bodo lahko poslovne priložnosti na tujih trgih spoznavali na mednarodnem poslovnem srečanju Uspešno v Sloveniji, ki ga pripravljata Veleposlaništvo Republike Avstrije in OZS (sreda, 14.9.). Na tradicionalni Dan gospodarske diplomacije (petek, 16.9.) so vabljeni tuji diplomatski predstavniki v Sloveniji, ki jim bodo predstavili slovensko gospodarstvo in priložnosti za povečevanje blagovne menjave med državami ter jubilejni, 50. MOS v 2017. Zainteresirana podjetja se bodo lahko srečala z ekonomskimi svetovalci Slovenije v tujini – iz sosednjih držav (Hrvaška, Italija, Avstrija, Madžarska), držav JV Evrope (Srbija, Črna Gora, BiH, Makedonija), Češke, Poljske ter Nemčije in Francije -, ki bodo na mreženju odgovarjali na vprašanja zainteresiranih obrtnikov in podjetnikov ter se udeležili individualnih pogovorov s predstavniki slovenskih poslovnih klubov v tujini, ki jih organizira agencija SPIRIT.

V petek, 16.9., bo na MOSu še tradicionalni Dan Vojvodine, ki letos pripravlja že 11. zaporedni skupinski nastop svojih podjetij. Na razstavnem prostoru v sejemski dvorani L1 se bo v organizaciji Pokrajinskega sekretariata za gospodarstvo in turizem AP Vojvodina predstavilo 25 podjetij in ustanov. V minulih letih je pokrajinski sekretariat na MOSu omogočil predstavitev že več kot 260 podjetjem, ki so na sejmu vedno ustvarila čisto konkretne poslovne dogovore. Pokrajinski sekretariat je tudi med organizatorji srečanja regionalnih gospodarskih zbornic Slovenije in Srbije ter zainteresiranih zbornic iz območja bivše Jugoslavije. Istega dne (16.9.) bo na MOSu tudi Celje International Business Forum, ki ga bodo letos prvič pripravili Mestna občina Celje, Regionalna gospodarska zbornica Celje, Razvojna agencija Savinjske regije, Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje in Celjski sejem. Glavni cilj mednarodnega poslovnega foruma je krepitev poslovnega sodelovanja med regijami: Alpe-Adria, JV Evropa in Turčija. 

Na MOS tudi vrhunski znanstveni dosežkiNovost letošnjega MOS je tudi Stičišče znanosti in gospodarstva – projekt Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi član Sveta za znanost in tehnologijo RS Janez Škrlec. Na razstavnem prostoru v sejemski dvorani L1 bodo predstavljene vrhunske tehnologije iz različnih področji kot so: mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, IKT, bionika, nanotehnologija in drugo. Predstavljene bodo nove tehnologije, novi tehnološki procesi, visokotehnološke inovacije, novodobni poklici in sodobni izobraževalni programi. Stičišče bo priložnost za promocijo slovenske znanosti in priložnost za intenzivnejšo sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero. Letos bo poudarek tudi na področju razvoja bionike pri nas -predstavljen bo razvojni koncept bionskega človeka za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionike ter razvoj bionskih protez, vsadkov, vmesnikov človek bionski sistemi ipd. Predstavila se bodo inovativna, razvojno naravnana podjetja ter znanstvene in izobraževalne inštitucije kot so Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut v Ljubljani, Nacionalni inštitut za biologijo v Ljubljani itd..

Nove tehnologije s področja elektronike in mehatronike, dosežke na področju slovenskega razvoja in raziskav ter model prenosa znanj in primerov dobre prakse povezovanja šolstva, znanosti in gospodarstva bosta na skupnem razstavnem prostoru v sejemski dvorani L1 predstavila tudi Odbor za znanost in tehnologijo in Sekcija elektronikov in mehatronikov OZS s partnerji. Odbor v okviru sejma organizira še okroglo mizo Kako združiti moči na poti med raziskavami in znanostjo ter obrtništvom in podjetništvom? (četrtek, 15.9.).

MOSovi podjetni talenti se predstavijo v sejemski dvorani KSejemsko dogajanje pa bodo znova sooblikovali tudi MOSovi podjetni talenti, ki jih bo letos mogoče obiskati na skupnem razstavnem prostoru v sejemski dvorani K. Prvič bo med njimi tudi mlado podjetje iz Travel manager pl., Filip Bloch, iz Poznana na Poljskem, ki bo predstavilo HOTALIOR – pametni produkt hotelskih namestitev.Zanimive pa so tudi druge podjetniške ideje, ki so prepričale komisijo. Na MOSu se bodo predstavili:Eko saja d.o.o., Anja Marčič, Lesce: Woodway – modni dodati iz povsem naravnih materialovKLE-MEN, Klemen Kovač s.p., Laško: dotiFly – gojenje ogrožene slovenske pikapolonice in izdelavo mini-kit terarijaLummie d.o.o., Matjaž Knez, Celje: spletni portal (tržnica) za inštrukcijeMAKLU d.o.o., Klara Kranjec, Radeče: MAKLU – lahko sedežno pohištvo iz EPS kroglicOcean Adria d.o.o., Nadja Keržan, Ljubljana: Okay.si – prva spletna trgovina s ponudbo trajnostnih proizvodov za vsakodnevno uporaboSupleks d.o.o., Sanja Draksler, Tabor: POZORKO – sistem za spodbujanje aktivne pozornostiSerious d.o.o., Žan Bračič, Jurklošter: Serious Blends – proizvodnja in trgovina naravnih začimbWU-LE, Vlado Vučić s.p., Ožbalt: WU-LE – proizvodnja lesenih modnih dodatkovZavod mOBILNO to go, inštitut za razvoj trajnostnih tehnologij, Koper, David Kodarin, Koper; KAKI's – pozitivne sanitarije

Še večja razstava kampinga, karavaninga in outdoor opremeRazstava kampinga, karavaninga in outdoor opreme, ki jo na MOS pripravljamo drugič zapored, med drugim prinaša razširjeno ponudbo avtodomov, počitniških prikolic, šotorskih prikolic, šotorsko opremo (tende, baldahini, ponjave, cerade, kamp pohištvo, kamp kuhinje …), snemljivimi bivalniki in nadgradnjami, mobilnimi hiškami, kampi & destinacijami, kolesi, štirikolesniki, vodnimi skuterji, motornimi sanmi, gumenjaki … 

Poseben utrip temu delu sejmišča bo dajal MOS Outdoor Park. Zorbing, zipline, bike park, umetno jezero s predstavitvijo vodnih športov (rafting, električni čolni …), napihljiva igrala, otroški električni avtomobili, štiripoljni trampolin, air hokey, preizkus v hokeju s Hokejskim klubom ECE Celje, igranje namiznega nogometa s Slovensko žensko reprezentanco v namiznem nogometu, tekma državnega prvenstva v vleki vrvi … Že drugič zapored bo na MOS Outdoor Parku tudi Mini olimpijada v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije, na kateri lahko sodelujejo otroci različnih starosti. Spremljevalni program v MOSovem Outdoor Parku Celjski sejem pripravlja s sejemskimi partnerji Kamp Menina, Beli Zajec, DesertSoul, Lumpi Park.

Atrij sejmišča za sprostitev in novo energijoMedtem ko bo MOS Outdoor Park namenjen poučnim adrenalinskim doživetjem, bo osrednji atrij sejmišča letos oaza sprostitve, kjer si bodo lahko obiskovalci in tudi razstavljavci nabrali energije za raziskovanje sejemske ponudbe. Urejen bo kot park z velikim vodometom, pa tudi zvočna kulisa bo dajala občutek, kot da se nahajamo sredi narave.

Prvi dan vstopnice po 2 EUR, ostale dni ceneje na sejem po 16. uriObiskovalci 49. MOS bodo prvi sejemski dan (torek, 13.9.) za vstopnico ponovno odšteli le simbolična 2 evra. Ostale sejemske dneve pa lahko cenejše vstopnice izkoristijo vsak dan po 16. uri. Vstopnice se pocenijo za vse ciljne skupine, parkirišče pa bo vsak dan po 16. uri brezplačno.

V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si dnevni program dogajanja, seznam razstavljavcev in druge koristne informacije za obisk sejma ogledajo na njihovi spletni strani www.ce-sejem.si.