Šport
36 ogledov

"Največji trenutek slovenskega kolesarstva"

Jan Polanc EPA
"S to zmago si je že rešil kariero," je bil nad Polančevo zmago na Giru navdušen nekdanji kolesarski as Martin Hvastija.

"Zame je to najveličastnejši trenutek slovenskega kolesarstva. Ne smemo pozabiti zmage Boruta Božiča na Vuelti, ali zmage Luke Mezgeca lani v Trstu, a sprint je eno, takšna zmaga pa nekaj povsem drugega," je po zmagi Jana Polanca na peti etapi Gira dejal nekdanji slovenski kolesar in selektor reprezentance Martin Hvastija.

O zadnjih kilometrih vzpona na Abetone je sicer dolgoletni udeleženec Gira povedal: "Izjemno. Jan je imel je nekoliko sreče, da je ujel pravi beg, v prejšnjih dneh pa je nekoliko zaostal, tako da ni bil nevaren najboljšim v skupni razvrstitvi. Zadnjih 10 kilometrov pa je bilo res izjemnih. Prvi napad je izdržal, nato pa je pokazal, da je daleč najboljši med tistimi, ki so bili v begu. Odlično je zadržal prednost pred skupino, malce je bilo sreče, da zadaj niso šli na vso moč."

Nekoliko bi se vse skupaj lahko zapletlo ob napadu Alberta Contadorja, takrat je razlika začela hitro kopneti. Na srečo sta se Špancu kmalu pridružila še preostala favorita Fabio Aru in Richie Port. "Takrat se je vse skupaj res malce ustavilo. Ampak minuta in pol prednosti na koncu ... res fenomenalno," je še dejal Hvastija.

In kaj ta zmaga pomeni za Polančevo kariero? "Menim, da že ima rešeno kariero. On je kolesar za velike dirke, to mi je bilo jasno že dolgo časa nazaj. Ni kolesar za majhne reči, za vaške prireditve, ampak za velike dirke. Ne smemo pozabiti, da je šele teden dni pred dirko izvedel, da bo nastopal na Giru. Pravzaprav se tako niti ni mogel dobro pripraviti na nastop, a on je takšen pač kot je. Po mojem mnenju si je s to zmago zagotovil dolgo kariero. Imam tudi občutek, da je svoji ekipi tudi rešil Giro, vprašanje, če bodo še kaj naredili na dirki," meni Hvastija, ki je še dodal: "S tem se je dvignil tudi imidž ostalim slovenskim kolesarjem. Pozitivna slika o njih je zdaj zagotovo večja. Tudi lanska zmaga Luke Mezgeca na zadnji etapi v Trstu je bila zelo odmevna. A takšna zmaga je še bolj cenjena, bolje plačana, na splošno se dvigne imidž." 

Nad Janovo kariero sicer budno bedi njegov oče Marko, ki je sicer trener ekipe Radenske. "Če govorimo o odstotkih, je njegov oče 90-odstotno zaslužen za takšen uspeh. Še vedno je njegov trener, dela tako kot mu reče oče. Ne gre pa samo za trening, gre na splošno za vzgojo od malih nog. Za uspešnega kolesarja je treba biti marljiv, skromen, seveda pa je potrebno imeti tudi nekaj talenta," je recept za uspeh podal Hvastija.

"Upam, da je pred slovenskim kolesarstvom še lepa prihodnost. Imamo še kar nekaj nadarjenih mladih kolesarjev. Kljub majhni bazi, nam očitno uspeva nekaj narediti," je še zaključil naš sogovornik. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.