Slovenija
17 ogledov

Cerar predlaga poslanko

Klavdija Markež Državni zbor
Predsednik vlade predlaga Klavdijo Markež za vodenje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Poslanka Stranke modernega centra (SMC) Klavdija Markež je kandidatka za novo ministrico, naslednico Stanke Setnikar Cankar. Predsednik vlade Miro Cerar jo je namreč že predlagal njenim trenutnim poslanskim kolegom kot kandidatko za vodenje ministrstva. Odzivi na predlog so tako v politični kot drugi javnosti za zdaj zadržani, kandidatke večinoma ne poznajo in pričakujejo njeno predstavitev.

Cerar je v sporočilu za javnost zapisal, da je Markeževa pri svojem dosedanjem delu pridobila bogate izkušnje na področju izobraževanja in na področju povezovanja izobraževalnega procesa s potrebami v gospodarstvu. Zato jo tudi predlaga za ministrico.
 

Pripravljaja se bo na zaslišanje

Markeževa si šteje v čast in priznanje za dolgoletne delovne izkušnje, da jo je premier Miro Cerar prepoznal kot primerno kandidatko za ministrico za izobraževanje. V funkciji vidi izziv in odgovornost, želi pa si dialog in sodelovanje z deležniki, je dejala. V prihodnjih dneh se bo pripravljala na zaslišanje, v DZ pričakuje podporo.

Markeževa je spomnila, da je bila do zdaj kot poslanka SMC aktivna članica parlamentarnega odbora za izobraževanje, pa tudi njene delovne izkušnje so v 90 odstotkih s tega področja. O prioritetah še ne želi govoriti. Več bo znanega na zaslišanju na matičnem delovnem telesu v DZ, ki bo po njenih besedah v začetku prihodnjega tedna. Zagotovo pa se bo treba lotiti tudi odprave sistemskih anomalij v izobraževalnem sistemu, ki so se razkrile v zadnjih tednih in so odnesle tudi nekdanjo ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar, se strinja Markeževa.

V zgodbah z avtorskimi in drugimi pogodbami je po njenih zagotovilih ne bomo našli. "Mislim, da je tu vse tako, kot mora biti," je povedala. 

Kdo je Markeževa

Leta 1976 rojena Markeževa je zaključila študij ekonomije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Pozneje je dokončala podiplomski magistrski program na Fakulteti za državne in evropske študije Brdo. Pridobljeno znanje je nadgradila s pedagoško-andragoško izobrazbo in strokovnim izpitom na področju vzgoje in izobraževanja.

Njena poklicna pot se je začela leta 1994 v javnem zavodu za izobraževanje odraslih Ljudska univerza Ptuj, kjer je opravljala dela strokovne sodelavke, organizatorke izobraževanja in predavateljice v srednješolskih izobraževalnih programih pri predmetih ekonomija, trženje, poslovno komuniciranje in gospodarsko poslovanje. Delo predavateljice je opravljala tudi v višješolskih izobraževalnih programih pri predmetih poslovno komuniciranje, človeški viri in ravnanje z njimi.

V letih 2008-2012 je bila izvoljena za predsednico Zveze ljudskih univerz Slovenije, v okviru česar je bila njena najpomembnejša naloga strokovno zastopanje zveze in povezovanje organizacij na nacionalni ravni.

Prvi odzivi

V koalicijskih partnericah SD in DeSUS bodo glede na napovedi Markeževo podprli za ministrico, poudarili so, da je ta resor v rokah SMC. Predsednik SD Dejan Židan je ob tem dejal, da je treba koalicijskim partnerjem pri izbiri kandidatke zaupati. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je za STA dejal, da Markeževo pozna kot dobro poslanko in verjame tudi v njene strokovne kompetence.

DeSUS bo po besedah njenega predsednika Karla Erjavca kandidatko podprl, če nima nobenega nahrbtnika. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je dejal, da predlagano kandidatko pozna kot poslansko kolegico. Prepričan je, da lahko uspešno opravlja to funkcijo.

V opozicijskih strankah bodo s podporo večinoma počakali na predstavitev Markeževe.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) Klavdije Markež ne poznajo, v primeru imenovanja za ministrico pa od nje pričakujejo predvsem socialni dialog. Zavzemajo se tudi za ureditev področja visokega šolstva.

Predsednik ŠOS Žiga Schmidt si želi, da bi začeli graditi na tistem, s čimer se strinjajo. Spomnil je, da je bilo 80 odstotkov zakona pod prejšnjo vlado že usklajenega. Kot je za STA povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, si želijo, da se Markeževa čim prej opredeli do vprašanja pomena javnega izobraževanja v naši državi in do financiranja zasebnega šolstva.

Predsednik Rektorske konference RS Ivan Svetlik in predsednik združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Milan Rejc kandidatke za novo ministrico ne poznata, zato njeno primernost težko komentirata. Oba pa poudarjata, da je treba novega ministra ali ministrico imenovati čim prej.

Svetliku se zdi primerno, da ima kandidatka izkušnje s področja izobraževanja, "saj si težko zamislim, da resor prevzame nekdo, ki ne ve kaj dosti o področju". Kdorkoli bo novi minister, se bo moral po njegovi oceni čim prej soočiti s pripravo novega zakona o visokem šolstvu in zakona o raziskovalni dejavnosti. Rejcu pa se bolj kot to zdi ključno, kako se bo kot ministrica, če bo seveda potrjena, vključila v šolski sistem. Pri tem poudarja, da se je v šolstvu v zadnjih letih nabralo precej težav, ki jih je treba začeti reševati čim prej.

V raziskovalni sferi so z odzivi skopi. Direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič je sporočil le, da si želi, da bi imela nova ministrica afiniteto do raziskav in inovacij.

Komentarjev 1
  • mph 15:21 16.marec 2015.

    Ta ima vsaj pogled čisto človeški in nič vzvišen.