Šport
17 ogledov

Najzanimivejša dirka sezone

Lewis Hamilton EPA
Na dirki v Silverstonu je Williams na začetku ugnal Mercedes, a je nato po menjavi pnevmatik povedel Lewis Hamilton. Ob nekoliko razmočeni stezi se je na drugo mesto pred oba Williamsa prebil še Nico Rosberg.

Če so se ljubitelji formule 1 v zadnjem času pritoževali, da je najprestižnejši avtomobilski šport vse bolj dolgočasen, pa se je tokratna dirka v Silverstonu začela zelo razburljivo. Felipe Massa, tretji v kvalifikacijah, je v Williamsu na startu švignil mimo Nica Rosberga in Lewisa Hamiltona, odlično pa je startal tudi njegov moštveni kolega Valtteri Bottas. Finec je prav tako že ugnal oba Mercedesova dirkača, vendar ga je Hamilton s pogumnim manevrom znova prehitel. V ozadju so hitro po startu trčili štirje dirkači.

Na progo se je podal varnostni avtomobil, po njegovem umiku pa je Hamilton poskusil z napadom na Masso, se uštel, nekoliko zdrsnil s steze, njegovo napako pa je izkoristil Bottas in poskrbel za dvojno vodstvo Williamsovih bolidov. Ob fantastičnem razpletu za ekipo sta oba dirkača po radiu dobila navodilo, da se ne smeta spopasti za mesto, ampak se poskušata oddaljiti od zasledovalcev. Bottas je bil nekoliko hitrejši, zato je sledilo navodilo, da lahko prehiti kolega, vendar le, če je prepričan, da se bo manever končal brez zapletov.

Finec je nakajkrat nakazal, da bi rad mimo sotekmovalca, vendar resneje ni poizkušal. Od vodilne četverice se je prvi za postanek odločil Hamilton, krog kasneje pa sta na menjavo pnevmatik odšla še Massa in Rosberg. Slednja sta skupaj zapuščala bokse, Massa pa je uspel obdržati mesto. Nato je z vodilne pozicije v garaže zavil še Bottas, a iz njih prišel za Hamiltonom, pred njega pa je za las prišel tudi Massa. Napadel ga je tudi Rosberg, vendar Nemcu ni uspelo priti na tretje mesto.

Pri Williamsu so nato dovolili dirkanje tudi proti kolegu, iz boksov pa so vse dirkače začeli upozarjati na prihod deževnih oblakov. Veliko ni spremenil tudi virtualni varnostni avto ob odstopu Carlosa Sainza ml., a nato je na delu proge začelo deževati. Med tistimi, ki jim je drselo na stezi je bil Bottas, njegove težave pa je izkoristil Rosberg in se odpeljal mimo Finca, ki je moral krotiti svoj dirkalnik. Hamiltona je rahlo odneslo s cestišča.

Rosberg je bil najhitrejši na delno mokri progi, hitro je ujel tudi Masso in ga nato tudi brez težav premagal. Ob vedno hitrejšem Nemcu, ki je lovil Hamiltona, se je Britanec osem krogov pred koncem dirke odločil za menjavo pnevmatik, izbral je gume za rahel dež. S to potezo si je privozil znova večjo prednost, izjemno pa je napredoval tudi Sebastian Vettel, ki se je prav tako prej kot tekmeci odločil za postanek. Štirikratni svetovni prvak je skozi bokse tako ugnal oba Williamsa in skočil na tretje mesto.

Hamilton je obdržal lepo prednost in zanesljivo ugnal moštvenega tekmeca in še tretjič zmagal na domači preizkušnji. "Fantastična dirka. Velika zahvala moji ekipi, vse je bilo tako, kot mora biti," se je veselil britanski zvezdnik. Zanj je to 38. zmaga v karieri. "Presrečen sem. Hvala, ker ste prišli, v vsakem zavoju sem čutil vašo podporo," pa je se zahvalil še svojim navijačem.

Izidi (52 krogov, 306,198 km):

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)  1:31:27,729
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)       + 10,956
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)           25,443
4. Felipe Massa (Bra/Williams)              36,839
5. Valtteri Bottas (Fin/Williams)           1:03,194
6. Danil Kvjat (Rus/Red Bull)               1:03,955
7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)  1:18,744
8. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                1 krog
9. Sergio Perez (Meh/Force India)           1 krog
10. Fernando Alonso (Špa/McLaren)        1 krog

SP skupno (9):
1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     194
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)      177
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)       135
4. Valtteri Bottas (Fin/Williams)           77
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)            76
6. Felipe Massa (Bra/Williams)            74
7. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)       36
8. Danil Kvjat (Rus/Red Bull)               27
9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)  24
10. Romain Grosjean (Fra/Lotus)         17

Konstruktorji:
1. Mercedes 371
2. Ferrari 211
3. Williams 151
4. Red Bull 63
5. Force India 39
6. Lotus 29
7. Sauber 21
8. Toro Rosso 19
9. McLaren 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.