Šport > Košarka
60 ogledov

Nam bodo speljali Dunstona?

Bryant Dunston EPA
Ameriški košarkar Bryant Dunston na prihajajočem EP ne bo mogel braniti barv slovenske reprezentance, saj mu to preprečuje naša zakonodaja. Zanj so se ogreli Makedonci.

Slovenski selektor Jure Zdovc po odpovedi Gašperja Vidmarja z zanimanjem spremlja, kakšna bo usoda Bryanta Dunstona, ki ga je za prihajajoče evropsko prvenstvo uvrstil na seznam slovenskih reprezentantov.

''Nisem prevelik optimist, čakali ga bomo še nekaj časa,'' je za spletni portal Kosarka.si povedal Zdovc.

Zakon o državljanstvu republike Slovenije v 13. členu pravi:

''Z naturalizacijo lahko pridobi državljanstvo Republike Slovenije polnoletna oseba, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov, pod pogojem, da dejansko živi v Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje in ima urejen status tujca ter izpolnjuje pogoje iz 4., 6., 8., 9. in 10. točke prvega odstavka 10. člena tega zakona.''

Dunston ne izpolnjuje pogoja enoletnega neprekinjenega bivanja v Sloveniji, zato je naturalizacija zelo malo verjetno. Zakonodajno oviro bodo poskušali izkoristiti Makedonci, ki so se že ogreli za 203 centimere visokega košarkarja.

Njihova prednost je v tem, da so postopki za pridobitev državljanstva enostavnejši, tako da ga bo potni list pričakal že ob prihodu na skopsko letališče, poroča Kosarka.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.