Slovenija
36 ogledov

Namesto bank dokapitalizirati državljane

Slovenija, Ljubljana, 09.01.2012. Nova Ljubljanska banka d.d. - NLB. Foto: Uros Slovenija, Ljubljana, 09.01.2012. Nova Ljubljanska banka d.d. - NLB. Foto: Uros
Predlagam vladi. Na spletnem orodju, ki omogoča javno izmenjavo stališč, se je pojavil predlog, naj država z milijoni evrov, ki jih vlaga v banke, raje odplača stanovanjske in druge kredite državljanov.

"Glede na to, da že zadnjih pet let davkoplačevalci rešujemo banke, ki očitno nikakor ne morejo biti rešene, bi predlagal, da se dokapitalizira državljane oziroma njihove kredite ter se s tem omogoči večja potrošnja in posledično zagon gospodarstva. Resda to ni v skladu s prakso, ki se izvaja v tujini, ampak kot vidimo, omenjena praksa ni ravno najuspešnejša, in glede na to, da smo za zdaj suverena država in da se hvalimo, koliko inovativnosti premoremo, bi tako zagotovo dokazali našo inovativnost," se glasi predlog vladi, ki je na vprašanje že odgovorila.

Odgovor ministrstva za finance

Gospodarska kriza, ki je najprej prizadela predvsem gospodarski sektor, se je v letu 2011 in 2012 razširila v bančni sektor. Padle so bonitetne ocene države in bonitetne ocene bank. Posledično so banke težje pridobivale vire na medbančnem in mednarodnem trgu, novi viri pa so bili dražji. V obeh letih so bankam zapadle v preteklosti najete obveznosti do tujine, ki so jih obnovile le v manjšem obsegu, kar je vplivalo na krčenje bilančne vsote. Obenem je padala sposobnost dolžnikov, da bi poravnali svoje obveznosti. Zaradi navedenega so banke izpostavljenosti do podjetij slabile in zniževale posojilno aktivnost, kar je neugodno vplivalo na poslovni izid. Dodatno je na poslovanje bank vplival padec cen državnih vrednostnih papirjev in nepremičnin, se glasi prvi del odgovora, ki so ga posredovali na ministrstvu za finance.

V nadaljevanju na ministrstvu pojasnjujejo, da se je Slovenija tako znašla v situaciji, ko mora izvesti ukrepe za sanacijo bančnega sektorja. V ta namen je bil sprejet Zakon o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank (ZUKSB), ki omogoča ukrepe za izboljšanje stanja v slovenskem bančnem sistemu in posledično v celotnem finančnem sistemu. Poglavitni namen je oživitev kreditiranja gospodarstva, saj pričakujejo, da se bodo po izvedbi ukrepov izboljšale bonitetne ocene bank in Republike Slovenije ter omogočili lažji dostop do virov financiranja. Hkrati se zavedajo, da so ukrepi na strani bank le eden izmed potrebnih pogojev za povečanje gospodarske aktivnosti. Tem ukrepom morajo slediti tudi ukrepi na strani gospodarstva. Le z ustrezno strukturo virov financiranja in dobrimi projekti bodo podjetja lahko dostopala do kreditov, so prepričani.

Komentarjev 5
  • ennanova 19:34 16.avgust 2013.

    Človek kot subjekt želje v republiki umaZlahka torej vidimo, da kapitalizem z nenehno proizvodnjo dobrin ravno ne zadovoljuje človekovih želja, temveč jih onemogoča in sprevrača. Vtis je zares zastrašujoč: ljudje naivno …http://za-misli.si/teorija/besede/1117-clovek-kot-subjekt-zelje-v-republiki-uma

  • privat 18:27 16.avgust 2013.

    to bi bil zakon v katerem ,bi Slovenijo dvignili v demokratično državo v sam vrh. vrednost države bi skočila navzgor in kreditna sposobnost .

  • privat 18:25 16.avgust 2013.

    vladajoče stranke bi raje požgale državo do temeljev,če bi se to zgodilo.. zakaj?? pač ni provizij,nagrad že tako prebogatim ljudem!! Ti ljudje pa danes vladajo ...al pa so strici iz ozadja. vsekakor je to boljša ideja ,kot dokapitalizirati oz nagraditi ...prikaži več že tako bogate lopove ali lahko rečemo poplačati to kar so ONI pokradli.