Svet
21 ogledov

Namesto govedine konjsko meso

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Na Otoku škandal, potem ko so testi pokazali, da izdelki, ki naj bi vsebovali govedino, vsebujejo v nekaterih primerih tudi do sto odstotkovo konjskega mesa.

Veliko Britanijo je v zadnjih dneh pretresel živilski škandal. Več trgovskih podjetij je namreč moralo iz prodaje umakniti mesne izdelke, ki naj bi vsebovali govedino, a so testi pokazali, da vsebujejo v nekaterih primerih tudi do sto odstotkov konjskega mesa. Na Otoku se že pojavljajo ugibanja, da gre za kriminalno zaroto.

Kriminal ali malomarnost?

Britanski okoljski minister Owen Paterson je namreč danes dejal, da za nepravilnostmi morebiti stoji "mednarodna kriminalna zarota".

"Če so te nepravilnosti rezultat kriminalnega dejanja, bomo sodelovali z oblastmi, da zagotovimo izvedbo ustreznih ukrepov," je Paterson dejal po nujnem srečanju z uradniki, ki so zadolženi za varnost hrane, in dodal, da je drugi razlog za te nepravilnosti lahko samo "izjemna malomarnost".

Konjsko meso v govejih izdelkih

Iz prodaje so morali izdelke, ki so bili označeni kot goveji, vsebovali pa so konjsko meso, doslej umakniti verigi supermarketov Tesco in Aldi ter podjetje za zamrznjeno hrano Findus, katerega francoska podružnica je že napovedala, da bo sprožila pravne postopke, potem ko so jo "prevarali" glede uporabe konjskega mesa v njihovih lazanjah.

"Bili smo prevarani, pri tem pa sta dve žrtvi: Findus in potrošniki," je dejal direktor francoske podružnice Findusa Matthieu Lambeaux.

Za uživanje varni

Paterson pa je opozoril, da ni razlogov za strah, da proizvodi niso varni za uživanje, ampak da gre pri zadevi enostavno za "prevaro".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.