Slovenija
52 ogledov

Namesto kartice telefon

Tomaž Lešnik Suzana Kos
Plačevanje. V prihodnje bomo plačevali s pametnimi telefoni, pravi Lešnik.

“Povpraševanje strank v tem trenutku je seveda največje predvsem po kreditih z ugodno obrestno mero, a moramo gledati tudi naprej in gotovo je pomemben del naše prihodnosti v elektronskem in mobilnem bančništvu,” napoveduje Tomaž Lešnik, direktor sektorja razvoja produktov pri Banki Koper.

Do leta 2020 že ustaljeno

Poudarja, da bo področje kartičnih plačil v prihodnjih letih doživelo pomemben premik. “Funkcionalnost plačilnih kartic bo prešla na telefon. Po napovedih stroke se bo do leta 2020 namreč že kar polovica kartičnih transakcij opravila prek mobilnih plačil; delež teh je zdaj v statistiki zanemarljiv, ne dosega niti odstotka vseh kartičnih transakcij,” razkriva.

In kako bo to mobilno poslovanje videti konkretno? “POS-terminali bodo ustrezno nadgrajeni oziroma spremenjeni, namesto plačilnih kartic pa bomo v prihodnje za plačila uporabljali svoje pametne telefone, ki jih bomo prislonili k POS-terminalu,” pravi Lešnik.

Bili so prvi

Banka Koper je bila sicer prva, ki je leta 1991 na slovenskem trgu izdala lastno plačilno kartico. V pilotnem projektu takratne plačilne kartice activa je bilo vključenih 300 prodajnih mest in tisoč kartic. V sistem Activa je danes vključenih 12 slovenskih bank in hranilnic, ki so do danes izdale že več kot 1,2 milijona kartic. Njihov tržni delež med vsemi izdanimi karticami v Sloveniji je 30-odstoten, po prometu s karticami 45-odstoten, delež POS-terminalov tega sistema pa je 38-odstoten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.