• Pet 11 do 20 °C
  • Sob 15 do 22 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Mipov bik

10 komentarjev

Namesto v Novi Gorici odslej sredi Ljubljane

Kip bika, ki je bil nekdaj pred Mipom v Kromberku pri Novi Gorici, po novem stoji pred sedežem borzno-posredniške hiše Ilirika v Ljubljani. Delo akademskega kiparja Janeza Boljke je po stečaju Mipa leta 2009 našlo novega lastnika v začetku tega leta. Predsednik uprave Ilirike Igor Štemberger meni, da je bil nakup več kot racionalen.

STA, D. J. / Ljubljana

Bronasti kip, ki je postal simbol Mipa, so postavili leta 1992 ob 45. rojstnem dnevu podjetja. Ko je Mip pristal v stečaju, so bika skupaj z ostalimi umetninami v lasti podjetja prodajali več časa. Stečajnemu upravitelju Miroslavu Benedejčiču je prodaja kipa uspela šele v začetku letošnjega leta po zbiranju nezavezujočih ponudb.

Med 10 nezavezujočimi ponudbami - v ožjem izboru so pristale tri - je najvišjo dala Ilirika, ki je ponudila 89.350 evrov. Sodna izvedenka za umetnost je sicer kipu določila tržno vrednost 200.000 evrov. Izkupiček od prodaje kipa je del stečajne mase.

Končni znesek naložbe 160 tisočakov

 
Po besedah prvega moža Ilirike Štembergerja je bil končni znesek naložbe okoli 160.000 evrov. Sam misli, da gre za majhne stroške in da je bil nakup več kot racionalen. Meni, da je kip lepa pridobitev, na ta dogodek so čakali več kot leto dni. Bika so sicer sanirali, ga konzervirali in ga pripravili na klimo v Ljubljani, ki je pozimi veliko bolj hladna kot tista na Primorskem.

Štemberger pravi, da bik predstavlja delniške trge, zlasti rastoče delniške trge, zato se mu je zdelo, da zelo dobro ponazarja dejavnosti Ilirike. Po njegovem bo kip, ki tehta okoli 1700 kilogramov, zagotovo prispeval k ugledu njihovega podjetja in blagovne znamke, poleg tega bo dobrodošlica strankam, ki vstopajo v stavbo.

Štemberger pravi, da so imeli sicer nekaj težav pri pridobivanju soglasij sosedov, vendar jim je zadevo uspelo po nekaj mesecih urediti. Pohvalil je sodelovanje z Mestno občino Ljubljana, ki je idejo zelo dobro sprejela.

 

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (10)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima